R.Baškienė: Lietuvoje būtina užtrenkti duris GMO

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos parlamentarai Rima Baškienė ir Antanas Baura užregistravo Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvai tapti šalimi, visiškai uždraudusia auginti bet kokius GMO pasėlius.

„Remiantis apklausų duomenimis tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje gyventojai mano, jog auginti genetiškai modifikuotus augalus yra draudžiama. Deja, Lietuvoje nėra pakankamos teisinės bazės leidžiančios uždrausti auginti GMO tam tikroje jos teritorijoje ar visoje šalyje. Todėl, mūsų nuomone, būtina imtis priemonių tai pakeisti“, - sako Seimo narė Rima Baškienė.

Iki šiol tik Žemės ūkio rūmai, vienijantys visas žemdirbių organizacijas savo sprendimu pritarė visiškam GMO auginimo Lietuvoje apribojimui. Tačiau kitų institucijų požiūris nėra vienareikšmiškas.

„Esminė sprendimų dėl GMO leidimo ar draudimo grandis Europos Sąjungoje šiuo metu yra savivalda. Vis daugiau Europos savivaldybių priima sprendimus uždrausti GMO auginimą, todėl mes kaip žalieji, ir kaip regioninės politikos atstovai Seime, privalome sukurti teisinę bazę Lietuvos savivaldybėms pradėti teisines procedūras dėl visiško GMO auginimo draudimo jų teritorijoje“, - teigia Ignalinos raj. meras ir LVŽS valdybos pirmininkas Bronis Ropė.

Visos 110 Latvijos savivaldybės priėmė sprendimą drausti GMO auginimą. „Latvija kaip ir Lenkija eina tikrojo žalumo kryptimi ir konkuruos pasaulio maisto prekyboje ne kiekybe, o produktų kokybe. Mes kol kas delsiame tai daryti“, - sako Bronius Ropė.

Pasak valstiečių ir žaliųjų sąjungos, patvirtinus Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo pataisas kiekviena savivaldybė, atsiklaususi savo gyventojų nuomonės, galės pasiskelbti „laisva nuo GMO“ savivaldybe ir tokiu būdu užtikrinti, kad GMO pasėliai jos teritorijoje nebūtų auginami. Tai turėtų palankiai įvertinti tiek bitininkai, tiek ir ekologinių ūkių savininkai, mat jie labiausiai ir nukenčia nuo genetinės taršos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KM atsigauna

KM atsigauna  portretas
Vis daugiau vazineji dviraciu? Nesi patenkintas savivaldybes darbu kuriant kokybiska infrostruktura dviraciams Klaipedoje ? SIANDIEN GALI ISREIKSTI TAI VIESAI. RENGINYS KRITINE MASE JAU SIANDIEN. ATVAZIUOK SAVO DVIRACIU PRIE BIG'O 18:00. iS TEN STARTUOSIM DIDELIU BURIU MIESTO GATVE. SAVIVALDYBES ATSTOVUS PRASOME NEPAMIRSTI JOG MES EKOTRANSPORTO ATSTOVAI KURIE TURI BUTI NE DUSINAMI O SKATINAMI! NEREIKALAUJAME KOSMINIU TAKELIU, BET UZ AKIVAIZDZIAI PRIDARYTUS PIKTYBINIUS BROKUS ANT DVIRACIO TAKU MES KOVOSIME !!!

Rimas

Rimas portretas
Pries uzdraudziant GMO, as siulyciau uzdrausti automobilius. Paziurekit, kiek zmoniu zuva del automobiliu avarijose! O kaip jie tersia ora! Juk Lietuvai uztektu dviraciu! Kai isspresim automobiliu problema, imkimes ir GMO. Nuo GMO kol kas dar niekas nei mire, nei susirgo, tikrai ne taip aktualu. Cia as juokavau... O jei rimtai, uzdrausdami GMO mes tik apribosim musu ukininkus, ju galimybes konkuruoti pasaulyje. GMO yra zmonijos ateitis, norim mes to ar nenorim. Taip, tai reikia atidziai priziureti, bet drausti butu visiskai kvaila.

Cockney

Cockney portretas
Dar vienas būdas pabranginti maistą , varykit lietuviai iš Lietuvos, pažaliavusios smegenys super!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių