Ramina: dėl sprogimo Pracūzijos elektrinėje Lietuvai grėsmės nėra

Prancūzijos atominėje elektrinėje (AE) ketvirtadienį nugriaudėjus sprogimui, Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pranešė, kad radiacinio pavojaus nėra.

„Nėra jokių radioaktyviųjų medžiagų išmetimų į aplinką: šis incidentas nėra nei radiologinis, nei branduolinis“, - pranešė VATESI.

Pasak inspekcijos, ji gavo oficialią informaciją iš „Tatenos“s, kad Prancūzijoje Flamanvilio branduolinėje elektrinėje 1 bloko turbinų salėje 10.15 val. vietos laiku įvyko sprogimas ir kilo gaisras, kuris užgesintas 12 val. Įvykio vietoje dirbo 5 darbuotojai, bet jie nenukentėjo.

Anot jos, 1-asis AE blokas dirba, jį planuojama sustabdyti ir apžiūrėti 15 val. vietos laiku.

Radiacinės saugos centras (RSC) ramina, kad jeigu incidento metu būtų nutekėjusios radioaktyvios medžiagos, Lietuvai grėsmės tai nekeltų, nes atstumas tarp valstybių yra per didelis.

„Tikrai negrės niekas. (...) Kad būtų papildoma apšvita, tikrai ne, tai yra per didelis atstumas“, - BNS sakė RSC direktoriaus pavaduotoja Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

Pasak jos, remiantis Prancūzijos reguliatoriaus skelbiama informacija, sprogimas įvyko techninėse Flamanvilio AE patalpose ir radioaktyvios medžiagos į aplinką nepateko. Iš Europos Komisijos ar „Tatenos“ informacijos kol kas nėra.

M.Stasiūnaitienė atkreipė dėmesį, kad po Černobylio atominės elektrinės avarijos Ukrainoje 1986 metais branduolinės nelaimės vis dar gąsdina žmones, jaučiamas padidėjęs dėmesys tokiems įvykiams.

„Jau keletas dešimtmečių praėję, tačiau tie atgarsiai vis dar mus persekioja, žmonės gąsdinasi. (...) Taip turbūt yra visame pasaulyje, nes net po nelaimės Fukušimos atominėje elektrinėje Japonijoje lietuvaičiai pirko jodą, ko tikrai nereikėjo daryti, bet tą patį darė ir vokiečiai“, - teigė RSC atstovė.

Briuselyje viešintis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS sakė kol kas neturintis informacijos apie incidentą. Jo kol kas nekomentuoja ir Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) bei Užsienio reikalų ministerija.

Prancūzijos šiaurėje esančioje Flamanvilio atominėje elektrinėje ketvirtadienį driokstelėjo sprogimas, lengvai sužeisti mažiausiai penki žmonės, bet incidentas įvyko ne jėgainės branduolinėje zonoje, o radioaktyvios taršos grėsmės nėra, pranešė pareigūnai.

Kaip rašo vietos laikraštis „Ouest France”, ugniagesiai apie 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku buvo informuoti apie gaisrą ir sprogimą mašinų skyriuje, o į įvykio vietą buvo išsiųstos pagalbos tarnybos. Jėgainės 1-asis reaktorius buvo išjungtas.

Flamanvilio jėgainėje yra du 1,3 gigavatų galios suslėgto vandens reaktoriai, pradėję veikti 1986-1987 metais.


Šiame straipsnyje: radiacijaatominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko baisaus

Nieko baisaus portretas
mes jau užsigrūdinę. Tik be reikalo uždarėme savo atomkę. Esame pernelyg paklusnūs.

...

... portretas
Ir dėl Černobylio buvom raminami... o jei būtume tą japonišką pasistatę, tai net prasižiot būtume neturėję teisės.

Anonimas

Anonimas portretas
manau ta paty pasakys Lukasenka -kada sprogs Astravo AE...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių