Rajoniniai keliai bus valomi rečiau

Nuo kitų metų ketinama rečiau valyti rajoninius kelius ir nakties metu visiškai nebevalyti magistralės Kaunas–Klaipėda, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Anot savivaldybių atstovų, tokie planai – tai įspėjimas apie ketinimus valstybinių kelių saugumą ir priežiūrą padaryti, didžiąja dalimi, rajonų savivaldybių rūpesčiu.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Donato Dudonio teigimu, kitais metais kelių priežiūros finansavimą numatoma sumažinti mažiausiai 16 mln. litų.

„2007 m. šalies kelių priežiūrai buvo skirti 296 mln. litų, šiemet – 354 mln. litų. Dabar, kai nauja koalicija svarsto biudžetą, Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo eilutė taip pat turėtų būti tikslinama, tik kiek, aš tikrai negalėčiau atsakyti.

2009 m. kelių priežiūrai tikrai bus skirta 16 mln. litų mažiau nei šiemet. Klausimas, kokia bus galutinė bendrai programai skiriama suma. Gali būti, kad numatytą sumą kelių priežiūrai teks dar šiek tiek sumažinti kokiais 5 proc.“, – teigė D. Dudonis.

Kaip šiandien numatoma, 338 mln. litų suma bus skirta kelių priežiūrai (kelių valymui, barstymui, žolės šienavimui, išdaužų užlopymui) ir horizontaliam ženklinimui.

Anot D.Dudonio, dėl finansinių galimybių ribotumo teks taupyti ir vasaros sezonu.
„Šiukšlės bus renkamos vieną kartą per mėnesį, anksčiau jos buvo renkamos du tris kartus. Pavasarį, vėliau nei paprastai, bus užtaisomos kelio išdaužos, pakelių, kelkraščių žolė bus šienaujama vieną kartą per mėnesį. Anksčiau tai būdavo daroma du tris per mėnesį. Tokie bus taupymo būdai, jei, kaip ir numatoma, bus ženkliai sumažintas finansavimas kelių priežiūrai“, – dėstė D. Dudonis.

Anot D.Dudonio, nuo 2009 m. sausio 1 d. bus barstoma iki 1,5 tūkst. mažiau rajoninių kelių nei dabar.

„Anksčiau nebūdavo barstomi tie rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas neviršydavo 500 automobilių per parą. Mes pakėlėme kartelę – dabar nebebus barstomi tie keliai, kuriuose eismo intensyvumas mažesnis nei 700 automobilių per parą“, – apie finansų ir ekonominės krizės pasekmes kalbėjo D. Dudonis.

Anot D.Dudonio, jo minėti mažo eismo intensyvumo rajoniniai keliai ne tik bus nebarstomi, bet ir kur kas rečiau valomi – prižiūrimi ne pagal pirmą ar antrą priežiūros lygį, bet pagal trečią.

Pasak D.Dudonio, neatmetama, kad po sausio 1 d. bus priimtas sprendimas nakties metu, nuo 22 val. iki 4 val., nebevalyti ir nebebarstyti dabar pagal pirmą priežiūros lygį prižiūrimo kelio Sitkūnai – Klaipėda.

Tuo tarpu kitų magistralinių ir krašto kelių priežiūra, pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus konsultanto Evaldo Tamariūno, liks tokia, kokia buvus.


Šiame straipsnyje: rajoniniai keliaibarstymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių