R.Ačas nebus niekaip baudžiamas

Seimas nesiims jokių sankcijų prieš opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos atstovą Remigijų Ačą, šiemet kelias dešimtis tūkstančių litų išleidusiam brangaus biuro Raseiniuose nuomai iš savo giminaičio.

Penktadienį Seimo valdyba informuota apie prieš dvi dienas priimtą Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) sprendimą, kuriuo konstatuota, kad R.Ačas, nuomodamas biurą iš savo svainio, pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje principus.

Vien šiemet savo žmonos sesers vyrui Seimo narys iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų už prašmatnaus biuro nuomą sumokėjo apie 30 tūkstančių litų.

EPK nustatė, kad R.Ačas neturėjo teisės iš giminaičio už valstybės skiriamus pinigus nuomotis tarnybinei veiklai skirtų patalpų.

Seimo valdyba tik buvo informuota apie etikos sargų nutarimą, tačiau pati jokio sprendimo nepriėmė. „Valdyba išklausė mūsų sprendimą ir... viskas“, - sakė EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

„Seimas jau nieko nebedarys. Etikos komisija konstatavo, kad buvo pažeisti interesų derinimo principai, tačiau dabar klaida jau yra ištaisyta, pažeidimas nebetęsiamas, todėl nėra už ką bausti Seimo nario“, - tvirtino parlamento vadovė Irena Degutienė.

R.Ačo giminaitis, sužinojęs, kad parlamentarui gresia sankcijos šių metų vasarą pardavė turimas ir nuomojamas biuro patalpas kitam asmeniui. Seimo narys spalio 1 dieną pasirašė sutartį jau su nauju nuomojamų patalpų savininku, su kuriuo nebesusijęs giminystės ryšiais.

„Jeigu interesų pažeidimai tęstųsi ir dabar, galbūt galėtume Seimo narį bausti, pavyzdžiui, inicijuodami apkaltos procedūrą. Tačiau klaida ištaisyta, biuras nebenuomojamas iš giminaičio. O Seimo nariai turi teisę parlamentinei veiklai skirtas lėšas leisti biurui išlaikyti“, - teigė I.Degutienė.

Pasak jos, dėl to, kad parlamentinei veiklai skirtos lėšos naudotos pagal paskirtį, Seimo vadovybė neturi teisės pareikalauti iš R.Ačo grąžinti giminaičiui sumokėtą daugiatūkstantinę sumą.

Grąžinti šiuos pinigus į biudžetą R.Ačui yra pasiūliusi Tvarkos ir teisingumo partijos vadovybė, tačiau Seimo narys tvirtino neketinąs to daryti.


Šiame straipsnyje: ačas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių