R. Norkus: kai kurių bylų nagrinėjimas teismuose užtrunka per ilgai

  • Teksto dydis:

Naujai išrinktos Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus sako, kad baudžiamųjų bylų nagrinėjimo trukmė Lietuvoje nėra sisteminė problema, tačiau kai kurie atvejai rodo, kad procesai tokiose bylose užtrunka per ilgai. Todėl procesų trukmės problema ir ateityje bus tarybos darbotvarkėje.

„Mes matome neišnaudotų galimybių tobulinti teismų veiklą, taip pat ir spartinant baudžiamųjų bylų nagrinėjimą. Prie to galėtų prisidėti tiek efektyvesnis teismų resursų perskirstymas – tai įvyks kartu su palnuojama teismų stambinimo reforma 2018 metais, – tiek aktyvesnis administravimas, tiek ir principingesnis kiekvieno teisėjo požiūris į jo nagrinėjamą bylą“, – po susitikimo su prezidente penktadienį sakė sakė R.Norkus.

Pasak Teisėjų tarybos pirmininko, atlikta analizė apie dažniausias priežastis apie teismo posėdžių atidėjimą rodo, kad dažniausiai posėdžiai buvo atidėti dėl proceso dalyvių tikrų ar tariamų ligų, taip pat dėl advokatų užimtumo kitose bylose.

Mes matome neišnaudotų galimybių tobulinti teismų veiklą, taip pat ir spartinant baudžiamųjų bylų nagrinėjimą. Prie to galėtų prisidėti tiek efektyvesnis teismų resursų perskirstymas – tai įvyks kartu su palnuojama teismų stambinimo reforma.

„Mes turime minčių, turime priemonių, kaip reikėtų spręsti šią problemą“, – teigė R.Norkus. Jis minėjo bendradarbiavimą su Advokatų taryba, kad būtų galima skaidriai ir efektyviai matyti advokatų užimtumą.

Kalbėdamas apie galimą proceso dalyvių piktnaudžiavimą, R.Norkus priminė, kad yra pakankamai procesinių instrumentų, tik gal ne visada jie efektyviai panaudojami.

„Skatiname teisėjus būti principingais, skatiname teisėjus netoleruoti šalių piktnaudžiaujančio elgesio, tačiau tuo pačiu užtikrinant procesines garantijas, kurių reikalauja Konstitucija ir tarptautiniai įsipareigojimai“, – sako Teisėjų tarybos ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas.

Dažniausiai užtrunka bylos, kuriose daug proceso dalyvių: daug kaltinamųjų, nukentėjusiųjų ir gynėjų, o posėdžio data turi būti priimtina ne tik teismui, bet ir visiems proceso dalyviams. Kartais bylos užtrunka dėl užsitęsusių ekspertizių.

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė BNS sakė, kad nuo kitų metų kovo pradės veikti advokatų užimtumo kalendorius, jis bus integruotas į informacinę teismų sistemą LITEKO.

„Iki šiol neveikia užimtumo kalendorius tarp teismų ir advokatūros. Tame kalendoriuje prieš tam tikrą laiką bus įvedamas advokatų atostogų laikas“ ,– BNS sakė I.Vėgėlė.

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje Sausio13-osios byloje susiklostė situacija, kuomet sausį atostogauti ketina du vieną kaltinamąjį ginantys advokatai.

„Advokatai yra individualiai veikiantys asmenys. Jeigu iš anksto jų būtų paprašyta, kad būkit malonūs, tada neatostogaukit, žmogus gal ir sureaguotų. Mes paprastai informuojam teismą, kai esam suplanavę. Advokatas turi turėti atostogas. Būtų labai gera, kad pagrindinis ir pakaitinis galėtų derinti atostogas. Advokatų kaltės čia nėra. Kol nėra techninių priemonių, todėl turim ir situaciją kalendorius yra derinamas, ir kovo mėnesį pradės veikti. Bus matomas visų užimtumas“, – teigė Advokatų tarybos pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių