R. Karoblis: „Huawei“ krašto apsaugos sistemoje nebus

Nors Krašto apsaugos ministerija tvirtina, kad nėra užfiksuota, kad per „Huawei“ įrenginius būtų įvykdyta ataka ar nutekinti asmeniniai vartotojų duomenys, šios ministerijos vadovas Raimundas Karoblis teigia, kad Lietuvos krašto apsaugos sistemoje „Huawei“ technologijų nebus.

Kibernetinio saugumo būklės ataskaitą penktadienį pristatęs krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza sakė, kad, kalbant apie galimas grėsmes, kurias kelia „Huawei“ įrenginiai, reikėtų atskirti grėsmes, kurios kyla nacionaliniam saugumui, nuo grėsmių, kylančių dėl kasdienio įrenginių naudojimo.

Viceministras tvirtino, kad Nacionalinis kibernetinio saugumo centras nėra fiksavęs, kad per „Huawei“ įrenginį būtų įvykdyta ataka ar nutekinti asmeniniai vartotojų duomenys.

„Kuomet kalbame apie nacionalinio saugumo klausimus ir užsienio partnerių būgštavimus, tai elgiamės gerokai atsargiau ir naudojame jau esamus teisnius mechanizmus, kai didesnės investicijos į tam tikrą sektorių ar technologiją yra vertinamos individualiai. Nesakome, kad viena šalis ar viena technologija yra absoliutus blogis - sakome, kad nesaugi gali būti įmonė, paslauga ar technologija. Todėl imame konkretų atvejį ir kartu su žvalgybos agentūromis jį vertiname“, - sakė E. Kerza.

Elgiamės racionaliai, nes pakeisti visą infrastruktūrą kainuotų milžiniškus pinigus, tai neįvyksta per dieną.

Jis pabrėžė, kad pastaruoju metu „Huawei“ nebuvo leista investuoti Lietuvoje į tam tikras sritis ir diegti duomenų centrus. Kartu, teigė jis, buvo užtikrinta papildoma stebėsena ir apsaugos įranga, kylančias rizikas sumažinant iki minimumo.

„Elgiamės racionaliai, nes pakeisti visą infrastruktūrą kainuotų milžiniškus pinigus, tai neįvyksta per dieną“, - sakė E. Kerza.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad kiekviena institucija turi vertinti savo rizikas ir prisiimti savo atsakomybę. Tačiau, tikino jis, „Huawei“ krašto apsaugos sistemoje nebus.

„Mes naudojame tik saugiausias sistemas“, - apibendrino R. Karoblis.

ELTA primena, kad įspėjamieji signalai apie Kinijos telekomunikacijų milžino „Huawei“ galimai keliamą grėsmę pasigirdo dar praėjusiais metais.

Šių metų vasario pradžioje Jungtinių Valstijų pareigūnai vyko į daugelį Europos šalių įspėti apie saugumo grėsmes, kurias kelia Kinijos telekomunikacijų milžinas „Huawei. Vašingtonas „Huawei“ klausimą laikė itin skubiu, nes Europos Sąjungos šalys kaip tik ruošėsi diegti 5G mobilųjį ryšį, kuris leidžia susijungti nedelsiant, suteikia galimybę perduoti didžiulius kiekius duomenų ir padeda pamatus ateities technologijoms.

JAV diplomatų teigimu, bendradarbiavimas su nepatikimais tiekėjais, kaip „Huawei“ ar ZTE, gali turėti pasekmių šalių nacionaliniams saugumui - esą „Huawei„ir kitos Kinijos įmonės gali daryti žalą intelektinės nuosavybės apsaugai, privatumui ir žmogaus teisių apsaugai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Šaunuolis. Žino, ką daro.

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
krašto apsaugos sistemoje turi būti tik specryšys, ir jokių mobiliųjų...

ko

ko portretas
noret is naiviu jankiu kuriuos jau seniai valdo masonai kuriu dauguma sudaro iliuminatai zydu tautybes ir mosad spec t. nes viska lemia pinigai bet ne protas....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių