Vyriausybė pritarė karių algų ir maistpinigių padidinimui

  • Teksto dydis:

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos siūlymui padidinti karių darbo užmokestį ir maistpinigius.

„Yra nutarta nuo šių metų spalio pirmos dienos didinti koeficientus 5 procentais ir taip pat ruošti įstatymo pakeitimus, kuriuose būtų numatyta atlyginimo tvarka ir tobulinimas, atsižvelgiant į Vyriausybės programos nuostatą iki 2020 metų padidinti statutiniams darbuotojams atlyginimus 30 procentų“, – žurnalistams trečiadienį sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Algos Lietuvos kariams nuo šių metų spalio kils 5 procentais, o nuo kitų metų vidurio - dar apie 10 procentų. Iš Krašto apsaugos ministerijos biudžeto tam numatoma skirti 17 mln. eurų.

Eilinio kario alga per pusantrų metų ūgteltų nuo dabartinių 526 iki 605 eurų į rankas, seržanto – nuo 684 iki 784 eurų, kapitono – nuo 972 iki 1111 eurų.

Pasak Krašto apsaugos ministro, skaičiuojama, kad algų didinimui šiemet reikės 2,5 mln. eurų. Pagrindinė priežastis kelti karių algas, ministro teigimu, yra didelė profesionalių karių kaita.

„Kaita ir pasitraukimas kol kas yra nemažas – daugiau kaip 200 žmonių palieka tarnybą – tikrai pasirašinėju įsakymus nutraukti tarnybos sutartis kas kelintą dieną. Daugelio jų motyvai yra atlyginimai“, – kalbėjo R.Karoblis.

Lietuvos kario maisto krepšelio vertę taip pat nuspręsta padidinti nuo 6 iki 8 eurų per dieną.

„Priimtas sprendimas padidinti dienos normą iki 8 eurų, tuo suvienodinti su užsieniečių normomis ir taip pat atsižvelgiant į maisto kainų pokyčius“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Pasak jo, tai pagerins karių gaunamo maisto kokybę.

„Jeigu buvo pataupoma, konservuotos daržovės vietoj šviežesnių, dabar maistas pagerės, nors iki šiol didelių nusiskundimų nebuvo“, – sakė R.Karoblis.

Šalyje tarnaujantys sąjungininkų kariai ir iki šiol maitindavosi už 8 eurus per dieną. Tai reiškia, kad šiuo metu Lietuvoje esantys užsieniečiai kariai maitinami gausiau ir įvairiau, kas, pasak ministro, demotyvuodavo Lietuvos karius.

„Be jokios abejonės, buvo diskriminuojami (Lietuvos kariai – red.). Ir ypač ta diskriminacija matėsi tose vietose, kuriose buvo kartu ir Lietuvos, ir užsieniečių kariai“, – kalbėjo ministras.

Krašto apsaugos ministerija planuoja karius pagal naujus valgiaraščius maitinti nuo šių metų gegužės. Padidinti maistpinigius Lietuvos kariams papildomai kainuos 4,8 mln. eurų.

Lietuvoje nuo 2014 metų amerikiečiai rotuoja maždaug 150-ies karių kuopą. Šalyje nuo šių metų pradžios taip pat dislokuojamas Vokietijos vadovaujamas NATO batalionas, jame iš viso tarnaus apie tūkstantis karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidmantas

vidmantas  portretas
lietuva presedetas adamkus geda armija kareiviniu.sleptuviu.neturi.kosmaras.

emigracija

emigracija portretas
dides

amen

amen portretas
tai pensiju padidinimo galesim matyt kaipsavo ausis be vedrodzio
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių