P.Vaitiekūnas išsakė Lietuvos poziciją dėl ESBO

Laikinasis Lietuvos diplomatijos vadovas su dviejų dienų darbo vizitu lankosi
 Suomijoje. Čia vykstančioje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų tarybos 16-ojoje sesijoje jis pristatė Lietuvos poziciją dėl ESBO.

Vakar kalbėdamas šioje sesijoje ministras pažymėjo, kad būtina atnaujinti „Helsinkio dvasią“ – sutvirtinti ESBO principus ir šalių narių įsipareigojimus organizacijai bei efektyviai įgyvendinti sprendimus.

P.Vaitiekūnas sakė, kad vienas svarbiausių ESBO veiklos prioritetų – spręsti Europos saugumo klausimus, ypač didelį dėmesį skiriant įšaldytų konfliktų sureguliavimui.

„Europos saugumo ateitis priklauso nuo šalių pasirengimo grįsti tarpusavio santykius bendromis vertybėmis ir principais. Aktyvus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos vaidmuo konflikto Gruzijoje metu dar kartą patvirtino šios organizacijos efektyvumą ir svarbą“, – sakė P.Vaitiekūnas.

Kalbėdamas apie konfliktų prevenciją, ministras pabrėžė ESBO misijų, kurios stebi situaciją ir tarpininkauja konflikto šalims, reikšmę.

Šios organizacijos veikla, pasak P.Vaitiekūno, taip pat labai aktuali užtikrinant žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę regione. Siekiama, kad regiono šalys glaudžiai bendradarbiautų su Demokratinių institucijų ir žmogaus tiesių biuru (ODIHR) rinkimų stebėjimo ir kitos srityse.

P.Vaitiekūnas pakartojo Lietuvos pasiryžimą užtikrinti prisiimtų įsipareigojimų vykdymą ir veiklos tęstinumą Lietuvos pirmininkavimo ESBO metu 2011 metais.

Helsinkyje 1975 m. įsteigta Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencija pasibaigus Šaltajam karui peraugo į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją. Oficialiai naujasis pavadinimas naudojamas nuo 1995 m. sausio 1 dienos. Šiuo metu ESBO vienija 56 valstybes – Europos šalis, JAV, Kanadą ir NVS valstybes.


Šiame straipsnyje: VaitiekūnasESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių