Pusmetį nebaus vaistinių dėl slaptų pirkėjų nustatytų pažeidimų

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada, kad Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai pusmetį nebaus vaistinių, jei užfiksuos jose pažedimų.

SAM pranešė, kad pereinamasis laikotarpis truks iki gegužės 1-osios – sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, t.y. praktiką, kuomet kai kuriems receptiniams vaistams nebuvo reikalaujama gydytojų receptų.

Anot ministro Aurelijaus Verygos, pereinamąjį laikotarpį nuspręsta įvesti, kad tiek vaistinės, tiek pacientai pasiruoštų pokyčiams.

„Pirmiausia, reikia nuraminti pacientus – jie neturėtų nerimauti, nes vaistų išdavimo ir išrašymo taisyklės nesikeitė. Jos – tokios pat, kaip iki šiol. Skirtumas tik tas, kad iki šiol vaistinės jų nesilaikė, o dabar nusprendė tai daryti kruopščiai, bijodamos slaptų pirkėjų vizitų. Tad raginame pacientus pasitarti gydytojais, pasirūpinti reikiamais receptais“, – sako ministras A. Veryga.

Kartu žadama diegti ir naujoves, pavyzdžiui, sudaryti sąlygas gydytojams pratęsti receptus telefonu, vaistininkams – tam tikrais atvejais patiems pratęsti receptus arba skirti receptinius vaistus.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkas Gintautas Barcys pabrėžia, kad dar nė vienoje vaistinėje dar nebuvo atlikti kontroliniai pirkimai (slaptų pirkėjų vizitai), jie atliekami tik gavus skundus arba kitos institucijos pavedimą, prašymą patikrinti konkrečius atvejus.

„Atkreipiame dėmesį, jei vaistinėse apsilankę slapti pirkėjai fiksuos kokių nors pažeidimų, vaistininkams pusmetį bus taikomi tik įspėjimai, o ne piniginės baudos. Mūsų tikslas nėra bausti, mes norime, kad pacientai gautų kokybiškas farmacines paslaugas, konsultacijas, tad esame pasirengę bendradarbiauti ir konsultuoti pacientus bei vaistines“, – sako G. Barcys.

Jo teigimu, vaistininkai irgi turėtų būti budrūs – VVKT slapti pirkėjai neprašo susimokėti baudų prie kasos, tad jei taip nutinka, reikėtų kreiptis į policiją.

A. Veryga akcentuoja, kad vaistinės privalo parengti darbuotojus, „nuolat objektyviai ir be emocijų informuoti pacientus apie naujoves, žmonėms nekelti panikos ir jų neerzinti, siunčiant prašyti receptų pas Verygą ar kitus politikus“.

„Tai, kas vyksta dabar, yra neadekvati vaistininkų reakcija į naujoves, kurių labai nenorėjo farmacijos sektorius“, – teigia ministras.

Pastaruoju metu pacientai išreiškė nepasitenkinimą, kai vaistinės ėmė prašyti receptų vaistams, kuriems iki tol tokių reikalavimų netaikė, nors, atsižvelgiant  į teisės aktus, turėjo tą daryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Aisku,kad farmacininkams labai gerai, kai zmones prisiperka reikia-nereikia kalnus vaistu. Jiems didziulis pelnas. Bet jeigu dabar zmogus,suskaudus galvai ar gerklei, turi lekti pas gydytoja recepto, taip pat nenormalu. Budavo,kad kartais ir mkompensuojamu nusipirkdavau viena-kita lapeli, jeigu nespedavau pas gydytoja,o dabar stai del kiekvieno vaistelio trukdyti darktara. Jau ir taip eiles didziules,o dabar bus dar blogiau. Manau Veryga pirma turejo sutvarkyti sita reikala, kad vaistininkai galetu pratesti recepta vaistu, kuriuos zmones naudoja nuo chronisku ligu, o tada ivesti nauja tvarka. Tvarka gal ir reikalinga, nes zmones triauskia tabletes,kaip saldainius, bet viskas turi buti daroma apgalvotai. Juk lengviausia - uzdrausti. Pirma sureguliuokite, kad nebutu tokiu milzinisku eiliu pas gydytojus,o tada ir ivedinekite naujas tvarkas.

...

... portretas
Tai dar pusę metų farmacininkai galės mus nebaudžiamai nuodyt???

manau

manau  portretas
nustokite baubti nesusiprateliai , ar atsirado nors vienas papildomai vaistas su receptu kurį anksčiau galėjote pirkti be recepto ? Kiek žinau , ne . Tai ko čia aikčiojate ? Su receptu tai su receptu . jokios bėdos .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių