Psichikos sveikatos srityje žada proveržį

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, trečiadienį ministrams pristatęs Psichikos sveikatos strategijos įgyvendinimo 2007-2016 metų ataskaitą, žada proveržį sprendžiant psichikos sveikatos problemas.

„Kai yra skiriami pinigai ir vyksta veiksmai, tai proveržis turi įvykti“, - BNS prieš posėdį sakė ministras.

Anot jo, tarp didžiausių iššūkių išlieka didelis savižudybių mastas, alkoholio vartojimo padariniai.

„Tie iššūkiai yra pakankamai aiškiai įvardinti mums ir EBPO, ir Pasaulio sveikatos organizacijos, ir darnių vystymosi tikslų vertinimuose: tai yra ypatingai aukšti savižudybių rodikliai, alkoholio didelis suvartojimas ir su tuos susijęs mirtingumas. Ir dar viena iš problemų yra ta, kad mes vis dėlto dar daug pagalbos teikiame ligoninėse, žmonėms yra menkai prieinama psichologinė pagalba. Tai čia ir yra pagrindiniai iššūkiai“, - vardijo A.Veryga.

Paklaustas, kaip proveržis bus pasiektas, ministras minėjo priklausomybės ligų centrų reformą, didesnį finansavimą psichologų paslaugoms.

„Pokyčiai jau vyksta: tiek priklausomybės ligų centrų reforma, Vyriausybė planuoja, dėlioja pinigus iš „pokyčių krepšelio“, kad padarytume psichologinę pagalbą labiau prieinamą, ministerija ruošia savižudybių prevencijos algoritmą institucijų bendradarbiavimui“, - aiškino A.Veryga.

Minėtas algoritmas, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, padės užtikrinti tęstinės reikiamos pagalbos teikimą, apjungiant sveikatos, socialinį, švietimo ir kitus svarbius sektorius, teikiant pagalbą žmonėms, ir leis užtikrinti, kad sunkumų turintis žmogus nebūtų paliktas be pagalbos, o specialistai, pavyzdžiui, medikai, mokytojais švietimo darbuotojai, policininkai ir kitų sričių specialistai, žinotų, kaip elgtis, įtarus, jog žmogus bandė nusižudyti, kaip tai atpažinti, kaip padėti jo artimiesiems.

Kaip svarbi naujovė pristatoma ir parengta alkoholio ankstyvo vartojimo nustatymo tvarka, kuri leis šeimos gydytojams įvertinti paciento alkoholio vartojimo riziką ir siūlyti pagalbą, siekiant išvengti skaudžių pasekmių ateityje.

Anot ministerijos, pristatydamas ataskaitą A.Veryga pabrėžė, kad situacija šioje srityje po truputį gerėja, tačiau rezultatai dar nėra tokie, kokie galėtų būti.

„ Lietuva vis dar išlieka tarp labiausiai nuo savižudybių kenčiančių ir alkoholį vartojančių visuomenių. Vis dar trūksta psichologų ir kitų specialistų, dėl nepakankamo finansavimo neteikiamos kai kurios reikalingos psichologinės ir psichiatrinės paslaugos, pastebima tarpinstitucinio bendradarbiavimo stoka“, - sako ministras A.Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ritamonju

Ritamonju portretas
LABAI GAILA KAD NARKOLOGIJOJE JAU TIEK PRIVISO PACIU PSIHOLOGIU.kuriomis pasiklauti butu tuscias reikalas .viena alhogoli pristabde .Bet dabar farmacininkai visoki slamsta siulo Psihai tai tie kurie turi tureti invalidumus be termino.o valdantieji i tai visiskai beprociais taps .juos naikindami .Susinaikins pasaulis su savo pinigais .kuriu patys negali uzdirbti o ka kalbeti apie invalidus su psihikos negalia .jie ar taip ar kitaip nepakaltinami.

jkkjk

jkkjk portretas
o narkotikų vartojimas ministrui kažkodėl nekelia rūpesčių....

...

... portretas
Ir vėl turėsi progą atsiprašinėt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių