Protestuotojai reikalavo, kad LRT vadovai pasitrauktų iš postų

Antradienio vidurdienį prie Lietuvos radijo ir televizijos Vilniuje, S.Konarskio gatvėje, susirinkę žmonės surengė protestą, nukreiptą prieš žodžio laisvės ir nuomonių įvairovės varžymą, bei ragino LRT vadovus trauktis iš postų.

Protestuotojai atėjo su humoru

Anot organizatorių, protestas surengtas dėl „melo, kuri skleidžia Lietuvos piliečių išlaikomas visuomeninis transliuotojas“.

Protesto iniciatoriai teigia, kad LRT pastaruoju metu nepraneša visuomenei nei apie suiminėjamus Kauno vaikus, nei apie Visuomeninės komisijos, tiriančios gegužės 17-osios smurtą Garliavoje, darbą. Organizatorių idėjas nusprendė palaikyti keliasdešimt menininkų.

Poetas, dramaturgas ir publicistas Liudvikas Jakimavičius, piketo organizavimą derinęs su Vilniaus miesto savivaldybe, teigė, kad žmonės prie LRT susirinko be pykčio.

„Atvirkščiai – norėjome įnešti pozityvo. Humoras daug labiau nei pyktis erzina žmones, į kuriuos jis yra nukreiptas. Jeigu į piketą ateitume su pykčiu, nieko nelaimėtume. Į viską žiūrėdami geranoriškai, su humoru žmonės atsipalaiduoja“, – įsitikinęs L.Jakimavičius.

Protesto metu aktorė Rimantė Valiukaitė „tiesiogiai" vedė televizijos laidą, kuri parodijavo esą vienpusišką Lietuvos televiziją.

LRT laidas vadina propaganda

Susirinkti ir pareikšti protestą menininkus privertė, pasak L.Jakimavičiaus, „per visuomeninį transliuotoją matoma propaganda“.

„Mes ten nematome normalios žurnalistikos, neatspindimi Lietuvoje vykstantys įvykiai. Šitie žmonės yra užsidarę savo rūmuose ir apie jokią objektyvią žurnalistiką nėra nė kalbos. Laidose eksponuojami menkaverčiai dalykai, o nerodoma, kas vyksta iš tiesų.  Pavyzdžiui, apie rašančiuosius „Tiesos“ nebuvo nė vieno siužeto“, – sakė pašnekovas, pastebėjęs, kad ir šį kartą „visuomeninis transliuotojas nepasirūpino išsinešti kameros ir nufilmuoti akcijos, kuri su jais susijusi tiesiogiai“.

Anot pašnekovo, visą slogų įspūdį sustiprino tai, kad LRT nebeliko laidos „Ant svarstyklių“, iš televizijos buvo išmestas žurnalistas Tomas Dapkus. „Tokiais elegantiškais būdais buvo susitvarkyta su kitokią nuomonę reiškiančiais žurnalistais“, – tvirtino L.Jakimavičius.

Vienintelis išdrįsęs išeiti pasikalbėti su piketuotojais buvo LRT tarybos pirmininkas Dainius Radzevičius. Jam buvo užduota daug klausimų. „Iš atsakymų mums pasirodė, kad LRT taryba yra bejėgė ką nors pakeisti. Yra jėgos, kurios už tarybą galingesnės. Bet tikimės, kad taryba vis dėlto privers televiziją keistis“, – vylėsi L.Jakimavičius.

Beje, piketo dalyviai pastebėjo, kad akciją filmavo ne tik jos dalyviai, bet ir policija bei Valstybės saugumo departamentas.

D.Radzevičiaus nuotaiką gadino politikai

„Pamačiau, kad yra piketas, nuėjau pasikalbėti su žmonėmis, su kokiais klausimais jie atėjo. Džiugina, kad dalis žmonių uždavinėjo klausimus, o ne vien svaidėsi politiniais pareiškimais. Vienintelis mane nuliūdinęs dalykas buvo, kad pikete dalyvavo du politikai: Algimantas Matulevičius ir Naglis Puteikis. Turiu konstatuoti, kad šitas mitingas iš dalies, deja, buvo paverstas politiniu“, – pastebėjo LRT tarybos pirmininkas D.Radzevičius. Piketas vyko LRT tarybos eilinio posėdžio metu.

Paklaustas, ką mano apie išsakytą kritiką, D.Radzevičius teigė, kad laidų objektyvumo vertinimas yra subjektyvus. „Dėl to su žmonėmis nesirengiau ginčytis, tik išklausiau jų nuomonę ir pasakiau, kad asmeniškai siūlysiu, jog ateityje laidose būtų kuo mažiau galimo subjektyvumo“, – pasakojo tarybos pirmininkas.

Jis pridūrė, kad antradienį tarybos posėdyje kaip tik planuota svarstyti objektyvumo ir subjektyvumo klausimą LRT laidose. Tačiau, anot LRT atstovo, šią temą teko nukelti liepos mėnesio posėdžiui, nes užsitęsė diskusijos dėl kitų klausimų.

Teisinosi, kad neturi daug korespondentų

D.Radzevičius, iš piketavusios minios išgirdęs daug skundų dėl neobjektyvumo, sakė nematęs nė vieno raštiško, pateikto Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai ar žurnalistų etikos inspektorei.

Į priekaištą, kad LRT per menkai nušviečia tam tikrus įvykius, D.Radzevičius atsakė, jog tą iš dalies lemia finansiniai dalykai. „LRT negali turėti pakankamai korespondentų Lietuvoje ir užsienyje, – aiškino tarybos pirmininkas ir pridūrė pritariantis žmonėms, norintiems tiesos. – Aš irgi už tai“.

Piketuotojai nerimavo, kad laida „Ant svarstyklių“ dingo ne tik iš TV ekrano, bet pašalinta ir iš archyvų. „Tai netiesa. Turime naują LRT interneto svetainę – audiovizualinį portalą. Šiuo metu visi archyvai perkeliami į naują sistemą. Joje dar nėra ne tik pono Aleknonio, bet ir daugybės kitų laidų“, – ramino D.Radzevičius.


Šiame straipsnyje: Garliavos įvykiaiTiesos

NAUJAUSI KOMENTARAI

jola

jola portretas
TIE-sos. Mes tiesą vistiek iškovosim, o tada ateis tų, kurie ją slėpė, kurie niekino mūsų teisę į tiesą, valanda. O to jie tikrai bijo.

dziugu

dziugu portretas
kalbama,kad sudaryta komisija,ka Lietuvoje kastruoti....Pirm.Nersulka is Garliavos,pav.kirpeja irgi is Garliavos,sekr.Varkala-neaisku is kur....Garliavoje dazomas violetinei autobusiukas,kuris vyks per kaimus ir miestelius ir iki rinkimu kastruos pagal sarasus....Norintys isvengti,privalo uzsivilkti violetines maikutes ir trusikelius,o rankose laikyti aukstai iskeltus balionelius....Kol vyks akcija,galima bandyti isvykti i uzsieni,bet aktyvistai is patvorio piketuos oro uostuose,g.stotyse,pasienyje .....Amen....

Zosike

Zosike portretas
tegu transliuoja savo norimas zinias is Klonio gatves. Musu visu vardu prasau nekalbeti, nes mums igriso tos sapaliones is Garliavos. Norisi ramybes, o vaikas turi su mama gyventi
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių