Protestas tęsiasi: keli šimtai kalinių toliau atsisako maisto

Protestuodami prieš sugriežtintą vidaus tvarką laisvės atėmimo įstaigose, bado akciją penktadienį tęsia keli šimtai Pravieniškių, Alytaus ir Marijampolės pataisos namų kalinių.

Kaip BNS informavo Kalėjimų departamento (KD) atstovė spaudai Simona Banėnienė, ketvirtadienį Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje apie 150 nuteistųjų pateikė raštiškus pareiškimus atsisakydami valgyti įstaigos maisto. Tuo metu Alytaus pataisos namuose bado akciją paskelbė 136 kaliniai.

KD informavo, kad Marijampolės pataisos namuose maisto taip pat atsisakė 74 nuteistieji, sprendžiamas klausimas, ar kaliniams taikyti sankcijas.

Departamento atstovai teigia turintys informacijos, kad kitose įkalinimo įstaigose nuteistieji taip pat gali skelbti bado akcijas bei „inicijuoti savęs žalojimą“, siekiant priversti atšaukti naująsias Teisingumo ministerijos patvirtintas įstaigų vidaus tvarkos taisykles.

„Nuteistųjų masinis badavimas yra nepagrįstas ir jų veiksmai yra neteisėti“, – teigiama departamento pranešime spaudai.

Departamento atstovų teigimu, vadovaujantis Bausmių vykdymo kodeksu, dėl nuteistųjų „neteisėtų grupinių veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių pataisos įstaigos vidaus tvarką“, Pravieniškių pataisos namuose maisto atsisakiusiems asmenims nebeleidžiama išsiųsti ir gauti laiškų, taip pat gauti siuntų, nesuteikiami pasimatymai, neleidžiama pirkti būtiniausių reikmenų ir maisto produktų, neleidžiama pasinaudoti telefonu, stabdomas kultūros, sporto ir kitų masinių renginių organizavimas.

Neramumai įkalinimo įstaigose prasidėjo antradienį, kai 50 nuteistųjų buvo perkelti į kamerinio tipo patalpas Pravieniškių pataisos namuose.

Kalėjimų departamento pareigūnai tvirtina, kad perkelti už sunkius nusikaltimus nuteisti ir kalėjimo subkultūros besilaikantys nuteistieji inicijavo pasipriešinimą kitose įkalinimo įstaigose. Alytaus pataisos namuose įkalintieji reiškia nepasitenkinimą naujais vidaus tvarkos taisyklių pakeitimais, ypač – čiužinių paėmimu dienos metu, vaisių ir daržovių įsigijimo normavimo.

Reaguodamas į situaciją, kai Alytaus pataisos namuose buvo užpultas prižiūrėtojas, į įstaigą penktadienį išvyko teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ką gi, reikia išvis maitinimą kalėjimuose panaikint.

Ot gerai

Ot gerai portretas
Lai tik kuo ilgiau neėda būdai tie

Ona

Ona portretas
Ot bėda tegul neėda padugnės.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių