Prokurorų prašo pradėti tyrimą dėl didžiulio gaisro Radviliškyje

  • Teksto dydis:

Radviliškio rajono savivaldybės administracija kreipėsi į prokuratūrą, prašydama ginti viešąjį interesą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl didžiulio gaisro medienos granulių gamybos įmonėje „Gairelita“.

Meras Antanas Čepononis trečiadienį BNS sakė pavedęs savivaldybės administracijai surašyti kreipimąsi į prokuratūrą. Šiuo kreipimusi prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą ir taip ginti viešąjį interesą.

„Tegu pradeda ikiteisminį tyrimą ir pasako, kas ko nepadarė. Mes į visas įmanomas institucijas buvome kreipęsi. Ir dėl dulkėtumo, ir dėl gaisro pavojaus. Mūsų ekstremalių situacijų komisija „n“ kartų posėdžiavo, mes negalime reguliuoti įmonės veiklos ar ją uždaryti“, – BNS sakė meras.

Jis prisiminė anksčiau dar iki gaisro kilimo aplinkos viceministro duotą pažadą, kad įmonėje bus sandėliuojama ne daugiau kaip 14 tonų žaliavos, tačiau kilus gaisrui įmonėje buvo 40 tonų žaliavos. Ne darbo vietoje buvęs meras sakė negalintis patikslinti pažadą davusio viceministro pavardės.

Pasak A.Čepononio, gesinant gaisrą ūkio išlaidos sudaro apie 150 tūkst. eurų.

„Tai ir transportas, ir kuras, išlaidos keliams atstatyti, nes pylėme skaldą ant kelių, šalutiniais keliais sunkus transportas važinėjo“, – BNS sakė meras.

Gaisro kaltininkui gali tekti atlyginti padarytą žalą.

Gaisrui gesinti buvo pasitelkta technika iš įmonių Jonavoje, Mažeikiuose, Pasvalio ir kt.

„Įmonių vadovai gelbėjo geranoriškai“, – sakė A.Čepononis.

Įmonė „Gairelita“ šiuo metu vykdo veiklą. Pati gamykla per gaisrą nenukentėjo, nes degė lauke sukrauta žaliava.

Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Gabrielė Gendvilaitė BNS sakė, kad ikiteisminis tyrimas kol kas nepradėtas, ji žadėjo vėliau pateikti informaciją dėl savivaldybės kreipimosi.

Medienos granulių gamybos įmonėje didelis gaisras kilo ankstų spalio 5-osios rytą. Jį gesino didelės ugniagesių pajėgos, talkino kariuomenė. Užsidegus penkiolikos metrų aukščio medžio atliekų krūvai, Radviliškio rajono savivaldybė buvo įspėjusi gyventojus užsandarinti langus ir duris, neiti į lauką.

Pirmadienį paskelbta bendrovės „Gairelita“ teritorijoje kilusio gaisro likvidacija. Ugnies malšinimas truko 13 dienų.

„Baigiamieji darbai dar vyksta, gaisravietė stebima“, – teigia Radviliškio savivaldybė.

Dėl gaisro poveikio gamtai Radviliškio rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija nusprendė tęsti ekstremalią situaciją Radviliškio mieste.

Pakruojo rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija dėl Lygumų seniūnijoje esančio Petraičių tvenkinio būklės antradienį paskelbė ekstremalų įvykį. Manoma, kad dėl gaisro padarinių Radviliškyje tvenkinyje ėmė gaišti žuvys.

Kaip skelbia Radviliškio rajono savivaldybė, gesinant medžio granulių gamybos įmonėje kilusį gaisrą panaudotas didelis kiekis vandens, todėl sutriko Radviliškio miesto vandens valymo įrenginių darbas. Į Obelės upę patekę gaisro gesinimo vandenys atitekėjo į Petraičių tvenkinį, esantį Pakruojo rajone. Petraičių tvenkinio vanduo pakeitė spalvą, vandenyje smarkiai sumažėjus deguonies koncentracijai ėmė gaišti žuvys.

Taip pat sprendžiama, kur dėti gaisrui gesinti naudotą vandenį. Šiuo metu Žironų gatvėje gyvenantys radviliškiečiai ir įsikūrusios įmonės arba skęsta vandenyje, arba negali pasinaudoti kanalizacija. Sprendžiama, ką daryti su gaisravietėje ir šalia jos teritorijoje susikaupusiu didžiuliu kiekiu gaisrui gesinti panaudoto vandens. Šiuo metu jis yra susikaupęs žemesnėse vietose aplink gaisravietę.

Atsižvelgiant į šalia įmonės gyvenančių asmenų skundus, aplinkosaugininkai įgalioti atlikti neplaninę „Gairelitos“ kaminų taršos patikrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių