Prokurorai nutarė paaiškinti apie nelegalius gimdymus

Prokurorai bando užglaistyti  įvykį, kai praėjusią savaitę ankstų rytą kriminalinės policijos pareigūnai įsiveržė į režisierės Inesos Kurklietytės ir jos vyro aktoriaus ir režisieriaus Ramūno Abukevičiaus namus daryti kratos.

Tada buvo paimta dokumentinio I.Kurklietytės filmo “Lengvas raganavimas” apie gimdymą namuose vaizdajuostė  bei kompiuteriai. Baigiantis darbo dienai generalinėje prokuratūroje vykusioje mini spaudos konferencijoje buvo bandoma paaiškinti ir apie tokį įsiveržimą į namus mažamečių vaikų akivaizdoje, ir filmo konfikavimą.

Visa košė užvirė dėl to, kad pareigūnai susidomėjo neteisėta veikla organizuojant gimdymus namuose ir pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Tas filmas buvo paimtas kartu su kitais duomenimis, kurie gali patvirtinti tam tikrų asmenų dalyvavimą tam tikroje veikloje. Jis paimtas ne kaip autorinis darbas, o kaip daiktas, turintis reikšmės ikiteisminiam tyrimui“, - sakė Vilniaus apygardos prokuratūros  Apeliacinio skyriaus prokurorė Larisa Fedotova.

Žurnalistai buvo patikinti, kad I.Kurklietytė šioje byloje – ne įtariamoji, o liudininkė.

Bet ar krata namuose nebyloja, kad kėsinamasi į žodžio laisvę?

„Šiuo atveju tyrimo objektas nėra nei pats menininkas, nei autorinės jo teisės, nei meno kūrinys. Tyrimas vyksta visiškai ne dėl to. Ikiteisminis tyrimas vyksta dėl dokumentų suklastojimo, dėl spaudo suklastojimo ir jo naudojimo, dėl sunkaus ir dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, dėl neteisėto vertimosi šita veikla“, - dėstė Vilniaus apylinkės 6-ojo skyriaus  prokurorė Audronė Pupeikienė.

Tyrimas buvo pradėtas 2011 m. vasarą.  Kai kurie atvejai dėl neteisėtos veiklos organizuojant gimdymus namuose siekia 1992 m.

„Neteisėta veikla – tai neteisėtas gimdymas ir jo priėmimas namuose. Tokių gimdymų  šiuo metu yra nustatyta apie 400. Tyrimas atliekamas ir dėl kelių kūdikių mirties ir gimdyvių sužalojimų. Šiuo metu yra tiriamos 6 kūdikių mirtys ir 8 gimdyvių sužalojimai. Tyrimą atlieka Vilniaus rajono policijos komisariatas“, - kalbėjo L.Fedotova.

Šiuo metu pareikšti įtarimai 4 asmenims. Anot prokurorės, dabar aiškinamasi, ar kūdikių mirtys susijusios su gimdymu namuose, ar tie gimdyvių sužalojimai susiję su nekvalifikuotu gimdymo priėmimu.

„Noriu patikinti, kad tėvai nėra patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Ikiteisminis tyrimas vyksta dėl neteisėtos profesinės veiklos – gimdymo priėmimo namuose,  kuri nėra licencijuota mūsų  šalyje.  Lietuvoje gimdymas yra reglamentuotas tiktai medicinos įstaigoje, esant kvalifikuotai medicininei pagalbai“, - dėstė L.Fedotova.

Kas gresia asmenims, jeigu būtų įrodyta, kad jie vis dėlto prisidėjo prie tų mirčių? Esą nelygu pagal kokį baudžiamojo kodekso straipsnį jiems bus pareikšti įtarimai. Jeigu įtarimai bus pareikšti tiktai dėl neteisėtos profesinės veiklos, tai numatoma  iki 4 metų laisvės atėmimo.

A.Pupeikienė papildė, kad  tyrimo metu gauta informacijos, kai moterys nesilankė gydymo įstaigoje nėštumo laikotarpiu. Vadinasi, apie nėštumą nėra jokių duomenų. Tačiau yra išduotos pažymos, įregistruotas vaikas, tėvai – nurodyti. „Šiais atvejais aiškinamės, laukėsi moteris, ar nesilaukė. Yra 400 oficialių pažymų, kai viena įtariamųjų tas pažymas išrašė, neturėdama teisės jų išrašyti ir išdavinėti“, - sakė A.Pupeikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rem

rem portretas
Mankurtu valstybbleve. atgaukit DIEVAS BAUS . Slykstu . Seip tai baisu sitiek prievartos nusikaltimu KGB turi kito darbo. SUNYS SUDVOKE

Genys

Genys portretas
Nesuprantu, kur problema. Jei pribuvejos pazeide istatyma, turi buti teisiamos. Ir nereikai cia lia lia lia.

vidma

vidma  portretas
o bl pasirodo lietuvoj yra legalus ir nelegalus gimdimas .Turbut kazkas panasaus kaip tikra ir falsifikotas snapsas . Tik ydomu kaip jus vadinate vaikus po nelegalaus gimdymo . Gal nelegalais ?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių