Prokurorai iš naujo spręs, ar pradėti tyrimą dėl „Lietuvos ryto“

  • Teksto dydis:

Prokurorai iš naujo spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Lietuvos ryto“ grupės paskleistų tariamų telefoninių pokalbių, kuriuose Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnybos viršininkas Vytautas Valvonis ir Andrius Labunskas esą kalbėjo apie kyšį.

 Toks sprendimas priimtas, Generalinei prokuratūrai išanalizavus ir įvertinus Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai melagingos informacijos paskleidimo apie vieną iš Lietuvos banko vadovų.

„Priimtas sprendimas panaikinti minėtą nutarimą (nepradėti ikiteisminio tyrimo - BNS). Aukštesniojo prokuroro priimtame nutarime taip pat nurodyta, kad nagrinėjant pareiškėjų pateiktą informaciją bei prašymus turėtų būti atlikti papildomi veiksmai siekiant patikslinti duomenis“, - pranešė Generalinė prokuratūra.

Kaltindami „Lietuvos rytą“ šmeižtu, į Vilniaus apygardos prokuratūrą gegužę kreipėsi LB ir pats V.Valvonis, anot kurių, „Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonėse ne kartą skelbti teiginiai apie tariamą V.Valvonio ir A.Labunsko pokalbį yra melagingi, šmeižikiški ir gali būti vertinami kaip sąmoningas bandymas daryti spaudimą LB, paveikti priimamus sprendimus, taip pat pakirsti pasitikėjimą centriniu banku ir jo vadovais.

Vilniaus apygardos prokuratūra, gavusi jų skundus, nurodė, kad pokalbiai nėra ikiteisminio tyrimo dėl kyšio reikalavimo medžiaga, tačiau tyrimo nepradėjo, argumentuodama, kad tais atvejais, kai paskleisti duomenys yra neobjektyvūs, jie jokios įtakos visuomenės interesui padaryti negali, nes realybėje neegzistuoja.

Tuo metu LB tvirtino, kad klaidingų duomenų paskleidimas turėjo rezonansą ir visuomeninę reikšmę, pavyzdžiui, dėl paskleistos informacijos į Seimo plenarinius posėdžius buvo kviečiami centrinio banko valdybos pirmininkas ir generalinis prokuroras, todėl neatmetė galimybės, kad šis sprendimas gali būti skundžiamas teismui.

Centrinis bankas taip pat nurodė, kad „Lietuvos ryto“ grupei buvo išsiųsti devyni kreipimaisi dėl tikrovės neatitinkančios informacijos paneigimo, tačiau žiniasklaidos grupė melagingų teiginių nepaneigė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kovą sulaikė vilnietį Valdemarą Aleksiuką, kuris iš kredito unijos Centro taupomoji kasa reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio, girdamasis pažintimi su V.Valvoniu ir tenisininku A.Labunsku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių