Prokuratūra: už Vijūnėlės dvarą sumokėta 600 tūkst. litų grynaisiais

  • Teksto dydis:

Prokurorų ir politikų susidomėjimą sukėlęs vadinamasis Vijūnėlės dvaras Druskininkuose pernai pirktas už 600 tūkst. litų (174 tūkst. eurų), sumokant pinigus grynaisiais notaro akivaizdoje, pranešė prokurorė.

Be to, nepaisant teismo nustatytų laikinųjų apsaugos priemonių, statybos šioje teritorijoje vyksta, gyvenamasis namas baigtas statyti.

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijai liudijusi Generalinės prokuratūros prokurorė Deimantė Nikitinienė teigė, kad jai įtarimų sukėlė faktas, jog tokia didelė suma sumokėta grynaisiais. Dėl to prokurorė apie sandorį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

„2014 metais, jau po to, kai prokuratūra kreipėsi į teismą (dėl viešojo intereso gynimo - BNS), tuo metu jau nebe valčių nuomos punktas, o nebaigtas statyti gyvenamasis namas buvo perleistas Žilvinui ir Zinai Poviloniams. 2014 metų balandžio 28 dieną buvo įformintas pirkimo ir pardavimo sandoris, nebaigtas statyti statinys perleistas. Sandoryje nurodyta, kad nebaigtas gyvenamasis namas parduodamas už 600 tūkst. litų, kurie pagal sutartį notaro akivaizdoje buvo sumokėti grynaisiais“, - pasakojo prokurorė.

„Aš asmeniškai, vadovaudamasi Pinigų plovimo prevencijos įstatymo nuostatomis, informavau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, pateikiau jiems šitą sandorį, tačiau toliau tai jau nebebuvo mano kompetencija“, - teigė ji.

Apie sumokėtus grynuosius pinigus FNTT informavo ir notaras. Prokurorė teigė nežinanti, ar dėl to buvo pradėtas koks nors tyrimas.

Poviloniai nebaigtą statybą pirko iš Romo Baranausko. Trečiadienį paaiškėjo, kad jo brolis dirba Druskininkų prokuratūroje, kuri nesėkmingai tyrė valties nuomos punkto gaisrą.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus duomenimis, Vijūnėlės dvaro, dėl kurio gindama viešąjį interesą prokuratūra kreipėsi į teismą, kaimynystėje gyvena Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. D.Nikitinienė teigė nesidomėjusi sklypo kaimynais ir neturinti oficialių žinių, kad sklypo Turistų g. 13 šeimininkai gali būti susiję su Druskininkų valdžia.

Prokurorė taip pat atmetė parlamentarų įtarimus, kad prieš pat Vilniaus apylinkės teismo sprendimą pakeistas Vyriausybės nutarimas dėl kurorto zonų lėmė teismo verdiktą.

„Generalinės prokuratūros prokuroro ieškinys nebuvo grindžiamas vienu kokiu nors teisės aktu. Buvo ir yra ginčijami bendrieji planai, valstybinės žemės nuomos sutartis, statybos leidimai. Jie ginčijami ne dėl to, kad jie buvo priimti pažeidžiant Vyriausybės nutarimo nuostatas. Vienas iš argumentų ieškinyje buvo nurodyta, kad teritorija yra kurorto zonoje. (...) Taip pat teismo sprendimas nėra priimtas vadovaujantis šiuo nutarimu. Bylos baigties jis nelėmė“, - sakė D.Nikitinienė.

Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau - kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Anksčiau, 2011 metais, Druskininkų savivaldybė patvirtino detalųjį planą, kuriuo sujungė buvusio rekreacinio pastato – valčių nuomos punkto, rekreacinės paskirties žemės sklypą su Vijūnėlės parko teritorijos sklypu, kartu pakeisdama pastato žemės naudojimo paskirtį iš rekreacinės į gyvenamąją.

Prokurorės duomenimis, 2013 metų rudenį Kauno apygardos prokuratūroje buvo pradėtas tyrimas, ar yra pagrindas kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo, nes valstybės žemėje vietoj buvusios valtinės leista statyti gyvenamąjį namą. Prokurorės teigimu, buvo gautas Druskininkų gynimo fronto asociacijos pareiškimas šiuo klausimu. Kauno prokurorai, ištyrę pareiškimą, priėmė nutarimą atsisakyti taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Apskundus jų nutarimą, Generalinėje prokuratūroje Kauno apygardos prokuratūros prokuroro nutarimas panaikintas ir priimtas sprendimas kreiptis į teismą ginant viešąjį interesą dėl detaliojo plano panaikinimo, dėl valstybinės žemės nuomos sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir dėl statybos leidimo panaikinimo bei neteisėtos statybos pasekmių pašalinimo.

Kreipiantis į teismą dėl viešojo intereso gynimo tuo pačiu prašyta pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdyti statybas.

„Pagal Registrų centro duomenis, gyvenamojo namo statybos baigimas buvo 36 procentai (duodant ieškinį teismui - BNS). Reiškiant ieškinį prokuroras prašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones, viena jų - sustabdyti statybos darbus. Šis prašymas buvo patenkintas teismo. Tačiau kiek man žinoma, statybos tęsiamos, ir pagal visus duomenis, panašu, kad tas namas pabaigtas“, - pasakojo prokurorė.

Vilniaus apylinkės teismas rugsėjo pabaigoje atmetė prokuratūros skundą dėl statybų Vijūnėlės dvaro teritorijoje. Praėjusią savaitę šis verdiktas apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Seimo Antikorupcijos komisija atlieka parlamentinį tyrimų, kuriame, be kitų klausimų, aiškinasi ir minėtų statybų atvejį bei Vyriausybės nutarimo pakeitimo aplinkybes.

Mat projektas, kuriuo iš Vyriausybės nutarimo išimtas visas skirsnis „Kurortų apsaugos zonos“, buvo parengtas rugsėjo 22 dieną, o kitą dieną pateiktas Vyriausybei bei priimtas. Rugsėjo 22 dieną Druskininkuose lankėsi premjeras Algirdas Butkevičius. Šio kurorto savivaldybei vadovauja socialdemokratas R.Malinauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Kitoje vietoje su prokuratūros žinia koks nors bukagalvis kleptomanas valdininkas ar rinktas į savivaldą meras, šimtais išvogė vaikų žaidimų aikšteles, sporto aikšteles, žalias zonas. O laimingi nuskriaustieji emigravo, vietoj to kad kiaulei per knyslę uždrožti su lazda, nors ji Lietuvoje laikoma šventa, nes riebi ir stora piniginę turi.

Jurgis

Jurgis portretas
Per kiek laiko buvo suskaičiuoti pinigai ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių