Prokuratūra: pedofilijos bylos tyrimui trukdė ir pats D.Kedys

Nusprendę nubausti 5 Kauno ir Generalinės prokuratūros prokurorus, vidinį tyrimą atlikę jų kolegos teigia, jog dėl Drąsiaus Kedžio dukters tvirkinimo bylos vilkinimo kaltas ir pats D.Kedys.

„Negalėčiaus sakyti, kad bylos tyrimas užsitęsė tik dėl prokurorų veiksmų. Tuo metu buvo susiklosčiusi nevienareikšmiška situacija. Pareiškėjęs savo žingsniais savotiškai informavo asmenį, kurį prašė patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir sudarė jam prielaidas kurti alibi, nepalikdamas jam netikėtumo principo“, - sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika, dalyvavęs patikrinimą atlikusioje komisijoje.

Komisijos nario, Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausiojo prokuroro Rolando Tilindžio teigimu, tyrimą sunkino ir D.Kedžio dukters apklausų dažnumas. Nors mergaitė jau buvo apklausta du kartus, tačiau po kiekvienos apklausos paaiškėdavo naujos aplinkybės ir pats tėvas reikalaudavo vaiką apklausti dar ir dar kartą.

"Mažamečiai asmenys tokiose bylose dažniausiai apklausiami tik vieną kartą, todėl, ką turi daryti prokuroras, kai iš jo to reikalaujama pakartotinai“, - svarstė R.Tilindis.

Anksčiau prokurorai D.Kedį kaltino, kad šis vilkino tyrimą, neleisdamas, jog jo dukrai ekspertizė būtų atlikta Vilniuje, Vaiko raidos centre.

Prokurorai neneigia, kad tiriant bylą, klaidų padarė ir jų kolegos Generalinėje prokuratūroje, tačiau juos bando pateisinti tuo, kad byla čia buvo labai trumpą laiką.

Komisijos narių teigimu, byla Generalinę prokuratūrą pasiekė balandžio 10 d., tačiau kaip tik buvo Velykos, todėl prokuroras su ja susipažinti pradėjo balandžio 14 d. Tą pačią dieną buvo gauta informacija, kad D.Kedys sutinka, jog jo dukrai būtų atlikta ekspertizė, todėl visa tyrimo medžiaga nukeliavo pas ekspertus, kuriems buvo būtina susipažinti su visa joje esančia medžiaga.

Generalinei prokuratūrai byla grąžinta tik birželio 1 d., tačiau buvo paprašyta kuo greičiau ją perduoti Kauno apygardos prokuratūrai, kur tuo metu vyko tyrimas.

Dar kartą į Generalinę prokuratūrą byla atkeliavo liepos viduryje. Čia su ja detaliai buvo susipažįstama dvi savaites ir tada AlgimantasValantinas priėmė sprendimą, jog būtina sudaryti darbo grupę, kuri turėjo išsiaiškinti, visas tyrimo aplinkybes.


Šiame straipsnyje: Kedystyrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių