Projektas „Aukime kartu“: tėvai atranda dvasinę ramybę, jaunimas tampa atsakingesnis

  • Teksto dydis:

Penkiose Lietuvos savivaldybėse vykstantis jaunimo socialinei atsakomybei ir pozityvios tėvystės įgūdžiams formuoti skirtas projektas „Aukime kartu“ eina į pabaigą.

Renginiuose dalyvavęs jaunimas džiaugiasi, kad kūrybinių užduočių metu pagilino žinias apie socialinę atsakomybę, o vieniši jauni tėvai pastebi daugiau sužinoję apie tinkamus vaikų auklėjimo metodus ir po susitikimų atrandantys dvasinę ramybę, įgyjantys daugiau pasitikėjimo savimi.

Socialinės partnerystės centro, Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro, Lietuvos skautijos bei dar kelių partnerių įgyvendinamo projekto metu didelis dėmesys skiriamas stiprinti vienišų tėvų pozityvios tėvystės įgūdžius bei paskatinti vaikų globos namų auklėtinius tapti atsakingais piliečiais. Renginiai vyksta net šešiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Trakuose, Ukmergėje, Utenoje, Anykščiuose ir Kavarske.

Susitikimų metu taikomi įvairūs darbo su jaunais žmonėmis metodai – ugdomosios išvykos, rengiami seminarai, viktorinos, diskusijos, susitinkama su skautais ir nevyriausybinių organizacijų atstovais, pristatoma savanorystės teikiama nauda žmogaus asmeniniam tobulėjimui.

„Kur jūs buvot anksčiau? Aš vos gimus vaikeliui nežinojau tokių metodų, kaip jį girti, skatinti, apsupti geromis emocijomis", - sakė Kavarske mokymuose apie pozityvią tėvystę dalyvavusi vieniša mama. Po renginio kartu su kitais renginio dalyviais – vienišais tėvais – ji dėkojo už patarimus, aktyvią diskusiją apie šeimą, jos svarbą kiekvieno žmogaus gyvenime.

Lektorės Aušros Lučinskaitės teigimu, auginant asmenybę, ypač svarbu pasirinkti tinkamus auklėjimo metodus, kurių pagalba būtų galima paveikti vaikus, kad šie daugiau bendradarbiautų, o ne maištautų.

„Per seminarus daug kalbame apie auklėjimo klaidas, kurias daro tėvai dažniausiai iš nežinojimo. Vaikų elgesys dažniausiai yra tėvų emocijų veidrodis. Susitikimų metu dažnai klausiu apie tėvų taikytus netinkamus auklėjimo būdus, kurie daro įtaką ir sukūrus savo šeimą, ir bendravimui su savo vaikais“, - pastebi Trakų rajono paramos šeimai ir vaikams centro atstovė A.Lučinskaitė.

Vaikų globos namuose augančiam jaunimui ypač patinka viktorinos apie skautus bei įvairios kūrybiškumą skatinančios užduotys – pavyzdžiui, plakatų, kurie skatintų visuomenės narius tapti pilietiškais, kūrimas. Diskutuodami apie socialinę atsakomybę ir asmenybių vaidmenį politikoje, jaunuoliai išsako ir savo valstybės viziją.

„Galbūt šie užsiėmimai įkvėps ir pačius jaunuolius ateityje aktyviai dalyvauti visuomeniniame ir politiniame gyvenime“, - viliasi Socialinės partnerystės centro lektorius, skautas Vytautas Beniušis.

Projektas finansuojamas iš valstybės biudžeto lėšų pagal Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuotą konkursą „Augindami aukime", skirtą jaunimo socialinei atsakomybei ugdyti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių