Projektas „Augu skaitydamas“ skatins vaikus skaityti

Knygų leidybos grupės „Alma littera“ užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa parodė, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų visiškai neskiria laiko knygų skaitymui. Ketvirtadalis lietuvių per savaitę skaitymui skiria tik iki trijų valandų.

Daugiau nei trečdalis šalies vaikų pirmenybę teikia televizijai ir kompiuteriniams žaidimams ir su knygomis visai nedraugauja.

Atsižvelgdami į šią problematiką, grupės „Alma littera“ atstovai išsikėlė ambicingą viziją – Lietuva – daugiausia skaitanti Europos šalis.

„Suprantame, kokią didelę atsakomybę prisiimame. Tai suprasdami nuo šios dienos skaitymui skirsime ypač didelį dėmesį“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė įmonių grupės „Alma littera“ generalinis direktorius Gintautas Mažeika.

Šios vizijos tikslai, pasak G.Mažeikos, skatinti visuomenės susidomėjimą skaitymu, ugdyti skaitymo įpročius, kurti naudą žmogui ir valstybei.

„Vizija labai ambicinga ir suprantame, kad ją pasiekti bus labai sunku. Bet jei kiekvienas Lietuvos gyventojas kasdien visus metus skirtų papildomai penkiomis minutėmis daugiau, 2018 m. galėtume pasiekti šiandien pirmaujančių Europos valstybių lygį (šiandien tokios valstybės yra Suomija, Estija, Vokietija – red. past.)“, - teigė generalinis direktorius.

Pirmą žingsnį nuspręsta žengti rengiant projektą „Augu skaitydamas“. Kaip teigė projekto autoriai, tėvai mano, kad geresnį gyvenimą garantuoja geras išsilavinimas, tinkami draugai, pasirinkta profesija ir pan. Tačiau dažnas jų pamiršta, kad yra ankstesnis etapas, kai formuojasi vaikų skaitymo įgūdžiai, kurie aktyviai formuoja asmenybę ir parengia vaiką vėlesniam etapui.

Leidyklos „Alma littera“ direktorės Danguolės Viliūnienės teigimu, tėvai vaikus pratinti skaityti turi pradėti nuo mažų dienų, o ne susirūpinti, kai jie ruošiasi laikyti egzaminus. Vaikų įpročiai formuojami šeimoje: vaikai mėgdžioja tėvų elgesį, perima jų gyvenimo būdą, vertybes ir pan. Tėvai yra pavyzdys vaikui.

„Kiekvienas tėvas, besirūpinantis vaiko ateitimi, turėtų suprasti, kad knyga namuose būtina. Kaip būtina duona, pienas, kaip būtini vitaminai augančiam vaikui, lygiai taip pat jam būtina ir knyga“, - aiškino D.Viliūnienė.

Taigi projekto tikslas – paskatinti visus skaityti. „Pradėdami nuo pačių mažiausių, pasitelkdami tėvų ir visų kitų pagalbą, tikimės įdiegti įprotį skaityti, kad skaitymas taptų įdomiu užsiėmimu“, - sakė leidyklos direktorė.

Gegužę prasidedantis projektas tęsis iki spalio. Gegužės 13 d. 13 val. visi kviečiami į prekybos centrą „Panorama“, kur bus kuriama didžiausia vaikų parašyta knyga. Vaikai kurs istoriją, o ši bus užrašoma didelėje kartoninėje knygoje.

Projekto simboliu tapo Knygų medis. Vaikams bus dalijami plakatai su Knygų medžiais ir medžių lapeliai. Vasara – atostogų metas. Taigi projekto organizatoriai viliasi, kad šiltąjį sezoną vaikai skirs laiko knygoms, skaitys jas, o ant medžių lapelių rašys knygų pavadinimus.

Laikas nuo gegužės 14 d. iki birželio 14 d. skelbiamas Vaikų knygų mėnuo. Knygynuose „Pegasas“ visoje Lietuvoje vyks vaikų knygų skaitymai. Jas mažiesiems skaitys žinomi šalies žmonės: aktoriai, muzikantai, verslininkai ir gal net politikai.

Knygų medžiai ir lapeliai knygynuose „Pegasas“ bus dalijami visą vasarą. Atėjus rudeniui – medžių sodinimo metui, suklijavę lapelius ir užauginę savo knygų medį, visi bus kviečiami atvykti į „Panoramoje“ rugsėjo 29 d. vyksiantį renginį. Dešimt vaikų, kurių medžiai turės daugiausia lapų, bus apdovanoti, o Knygų medžiai eksponuojami prekybos centre.

„Tikimės, kad šita pradžia, šita išauginta giria padės vaikams pasirinkti knygas, laisvalaikį, draugus, kad vaikai, išauginę girią, ir toliau norės ją auginti“, - vylėsi leidyklos direktorė D.Viliūnienė.


Šiame straipsnyje: Skaitymasknygų skaitymasknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kol knygų kainos bus kosminės, tiražai mikroskopiniai, o kokybė - žemiau visokios kritikos, tol ir neskaitys niekas. Ir net jei kada nors padėtis pasitaisys, vargu ar atpratinti skaityti žmonės iš naujo įpras...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių