Programišiai nulaužė URM interneto svetainę

  • Teksto dydis:

Dėl kibernetinės atakos trečiadienį neveikia Užsienio reikalų ministerijos (URM) interneto svetainė, neatmetama atakų galimybė ir prieš Vyriausybės tinklalapį.

Ministerija pranešė, kad jos informacinių technologijų specialistai ėmėsi reikiamų priemonių, kad nebūtų sutrikdyti kiti URM informaciniai ištekliai ir Lietuvos diplomatinės atstovybės užsienyje veiktų įprastu režimu.

URM puslapis patyrė DDos ataką, kurios metu siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto taškų, siekiant sutrikdyti interneto tinklalapio veikimą.

Kaip BNS sakė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Saugumo incidentų tyrimų skyrius skyriaus vedėjas Mindaugas Razbadauskas, turima žinių, jog gali būti vykdoma ataka ir prieš Vyriausybės tinklalapį.

„Informacijos buvome gavę, kad gali būti - apie tai yra informuota ir Vyriausybės kanceliarija“, - sakė M.Razbadauskas.

Pasak jo, ataka prieš URM svetainę prasidėjo 14 val. 34 minutės - siekdami užkirsti ataką, paslaugas tiekiantys specialistai išjungė svetainės prieigą iš užsienio.

„Bendravome su paslaugų teikėju - „Infostruktūra“, jie atsakė, kad sulaukė volumetrinės atakos, t.y. didelės atakos, kuri išnaudoja visą pralaidą, jie priėmė laikiną sprendimą atjungti užsienį“, - tvirtino M.Razbadauskas.

Prieš kelias savaites kibernetines atakas patyrė keliolikos valstybinių institucijų tinklalapiai. RRT atstovas patvirtino, kad atakos su pertraukomis tęsėsi pastarąsias tris savaites - nuo tada, kai balandžio pradžioje buvo atakuotas Seimo tinklalapis. Panašias kibernetines atakas nuo praėjusios savaitės pradžios patyrė Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos ir Teisingumo ministerijos informacinės sistemos. BNS žiniomis, atakų patyrė beveik visų ministerijų tinklalapiai.

Be to, balandžio pabaigoje valstybės įmonės „Infostruktūra“ saugomam Informacinės visuomenės plėtros komiteto serveriui susidūrus su kibernetine ataka, nukentėjo keliolikos valstybinių institucijų informacinių technologijų sistemos. Dėl to su kibernetiniais išpuoliais dar kartą susidūrė Seimas, Žemės ūkio ministerija, Finansų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Kultūros ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija. Atakas taip pat patyrė Valstybinė mokesčių inspekcija, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Vaikų išlaikymo fondas, Centrinė projektų valdymo agentūra.

Programišiai taip pat atakavo kai kurias žiniasklaidos priemones, komunalinių paslaugų įmones.

Pasak RRT Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktoriaus Ryčio Rainio, ši tęstinė ataka buvo viena didžiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Jo teigimu, visos institucijos susidūrė su DDoS atakomis. Pirminiais duomenimis, programišių išpuoliai buvo vykdomi iš užsienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Visas pasaulis juos vadina-HAKERIAIS.O ne kazkokiais tai ...........isiais :))))))

Nuomonė

Nuomonė portretas
Tikriausiai programišiai panoro sužinoti su kuo Linkevičius tariasi, ar kieno užduotis vykdo ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių