Prognozuoja šių metų vaisių derlių: obelų dar nepaveikė, bet kitiems jau pakenkė

  • Teksto dydis:

Koks bus vaisių derlius, dar anksti prognozuoti, nors jau pastebima, kad kaulavaisius šalnos paveikė sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto direktorius dr. Audrius Sasnauskas.

Pasak jo, negalima daryti bendrų išvadų apie visos šalies vaisių derlių, nes labai svarbu, kuriame regione yra vaismedžiai ar vaiskrūmiai, taip pat skirtingus vaismedžius atšalimas veikia nevienodai.

Kalbėdamas apie obuolius Babtų sodininkystės ir daržininkystės instituto vadovas pabrėžė, kad iki šiol atšalę orai obelims žalos Babtų sode padarė nedaug, nes dauguma obelų dar nepražydusios. Tuo metu kaulavaisiai jau sukrovę žiedus ir šalti orai jų derlių Babtuose neabejotinai paveiks.

Jis prisimena vėliausią obelų žydėjimą per savo darbo metus – 2004-aisiais obelys žiedus sukrovė tik gegužės 15 d. ir žydėjo iki gegužės 23 d.

„Tai buvo labai vėlyvas žydėjimas ir tuo metu šalnos buvo iki -5. Tada matėme, kad negyvybingos buvo ir piestelės, ir kuokeliai, žiedlapiai parudavo. Iš tiesų tai turėjo didelę įtaką tų metų derliui“, – pasakoja A. Sasnauskas.

Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Darius Kliklys patikino, kad šiuo metu obelaičių pumpurai yra tik sprogstantys ir kol kas šalčiai jiems nepakenkė.

Tačiau kaulavaisiams, kurių dalis jau nužydėjo, šalnos iki 3–5 laipsnių gali būti kritinės, pabrėžia D. Kviklys.

„Aišku, tai labai priklausys nuo to, kurioje vietoje vaismedis pasodintas. Jeigu jūsų sodyboje jis yra prie namo, ten jau bus šilčiau. Jeigu neprapučia vėjas, vėlgi – ten gali būti kitoks mikroklimatas“, – sako Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas. Pasak jo, tas 1–2 laipsniai į vieną ar kitą pusę reiškia labai daug.

Plačiau apie vaisių derlių – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių