Profsąjungos buriasi protestui: reikalaus palankių sprendimų dirbantiems tėvams

  • Teksto dydis:

Profesinės sąjungos mitingu prie Vyriausybės žada siekti palankių sprendimų dirbantiems tėvams. Artėjant Tarptautinei darbo dienai ir Motinos dienai, penktadienį į protesto akciją ketina susirinkti apie 200 kelių Lietuvos profsąjungų narių.

„Vienas iš prioritetų vieną kartą Vyriausybei turi būti atlyginimai. „Solidarumas“ inicijuos, kad Vyriausybė ir darbdaviai vieną kartą sėstų prie stalo ir būtų pasirašytas nacionalinis susitarimas dėl atlyginimų politikos“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė.

Mitinge ketinama reikalauti didinti darbo užmokestį visiems Lietuvos darbuotojams, darbo užmokesčio dydį sieti su bendrovės veiklos rezultatais. Profsąjungos prašo įstatymu įtvirtinti normą, kad minimalus atlyginimas sudarytų 60 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Šiuo metu minimali mėnesinė alga (MMA) siekia 350 eurų, o valdantieji yra sutarę nuo 2016 metų liepos MMA kelti iki 380 eurų.

Profesinės sąjungos taip pat reikalauja mažinti darbo jėgos apmokestinimą ir didinti papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį dirbantiems ir vaikus auginantiems tėvams iki 120 eurų. Šiuo metu papildomas neapmokestinamųjų pajamų dydis gaunamas 120 eurų padauginus iš auginamų vaikų skaičius ir gautą rezultatą padalinus iš augintojų skaičiaus.

Profsąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis kritikavo valdančiuosius socialdemokratus, sakydamas, kad tai yra „stambiojo kapitalo partija“ ir, priešingai nei deklaruoja, nesirūpina dirbančiųjų interesais.

„Jeigu socialdemokratai patys viduje nesugeba įtakoti vado (premjero Algirdo Butkevičiaus) ir jis kalba per televiziją absurdą, (...) tai aš sakyčiau, kad tikrai reikėtų ateinančiam Seimui įvesti sveikatos kontrolę“, - sakė K.Juknis.

Ministro pirmininko atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė teigė, kad kai kuriems profesinių sąjungų atstovams „rūpi ne darbuotojų ateitis, o dėmesys viešojoje erdvėje“.

„Mums gėda klausytis kai kurių profesinių sąjungų atstovų pasisakymų, kaip pono Juknio, apie „sveikatos“ reikalus, nes nemanau, kad jis turi tiek kompetencijos, jog galėtų spręsti apie valstybės vadovų gebėjimus“, - BNS sakė E.Butkutė - Lazdauskienė.

Jos teigimu, socialdemokratai profesinių sąjungų kritikos susilaukė, nes iškėlė „seniai užpelkėjusią“ profesinių sąjungų ir Lietuvos darbo rinkos problemą.

Pasak premjero atstovės, Seime svarstomas socialinis modelis, kuris liberalizuotų darbo santykius, būtų naujovė, reali apsauga darbuotojams ir pritrauktų investicijų į Lietuvą.

„Kur buvo profesinės sąjungos tuomet, kai tūkstančiai buvo atleidinėjami iš darbo „savo noru“, negaudami jokių išeitinių kompensacijų“, - sakė E.Butkutė - Lazdauskienė.

Protesto akcijoje prie Vyriausybės dalyvaus kelios profesinės sąjungos, tarp kurių - Trišalėje taryboje darbuotojams atstovaujančios „Solidarumas“ ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E. Butkutei

E. Butkutei portretas
O kur buvo seimo nariai, vyriausybė, kai tūkstančiai buvo atleidinėjami iš darbo " savo noru"? O darbo užmokesčio apmokestinimas yra žiauriai per didelis, kur apie pusę uždirbtų pinigų atimti mokesčiams? Gal tai apiplėšimu reiktų vadinti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių