Privaloma dujinių ginklų registracija sumažino jų pardavimus

Dujinių ginklų savininkams liko mažiau nei pusmetis užregistruoti juos policijoje ir gauti leidimą. To nepadariusiems gresia laisvės atėmimo bausmės.

Dujinių ginklų savininkams liko mažiau nei pusmetis užregistruoti juos policijoje ir gauti leidimą. To nepadariusiems gresia laisvės atėmimo bausmės. Tuo metu ginklų pardavėjai sako, kad sugriežtinus įstatymus dujinių ginklų rinka ėmė merdėti.

Įstatymas, įpareigojantis žmones registruoti dujinius ginklus, įsigaliojo 2011-ųjų kovą. Juo remiantis, dujiniai pistoletai ar revolveriai turi būti registruojami policijoje ir gaunamas neterminuotas leidimas. Tačiau, pasak policijos, daugelis dujinių ginklų savininkų nežino, kad įstatymas galioja ne tik perkantiems naują ginklą, bet ir tiems, kurie jį įsigijo iki įstatymo įsigaliojimo. 

„Priežastis turbūt buvo viena – suvienodinti Europoje esančių ginklų apyvartą ir jos kontrolė, nes pasitaiko atvejų, kai mažos galios ar dujiniai ginklai yra perdirbami ir su jais yra padaromi nusikaltimai“, – pasakoja Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriaus vyr. specialistas Josifas Skibickas.

Pasak policijos, tik įsigaliojus įstatymui žmonės registruoti ginklų neskubėjo. Tačiau pastaruoju metu pastebimas suaktyvėjimas. Dažnai Vilniaus ginklų licencijavimo skyriuje išsirikiuoja eilė.

Registruodami ginklą savininkai privalo turėti sveikatos pažymą, patvirtinančią, kad jie neturi psichikos sutrikimų, nėra įrašyti į įskaitą dėl alkoholizmo ar narkomanijos. Taip pat turi būti neteisti.

Leidimas laikyti ginklą kainuoja per pusšimtį litų, o be jo savininkas negali įsigyti net šaudmenų. Ginklų pardavėjai sako, kad toks sugriežtinimas sumažino dujinių ginklų pardavimus net 80 proc. Esą gelbėti padėtį bandyta mažinant ginklų kainas, tačiau rinka toliau merdėja.

„Asortimentą sumažinome, nes nebėra visiškai paklausos. Šiek tiek padidinome dujinių balionėlių asortimentą norėdami pasiūlyti alternatyvą dujiniams ginklams. Toks įstatymas sukelia pirkėjui nepatogumų, nes negali įsigyti norimos prekės tik atėjęs į parduotuvę – užtrunka papildomai laiko išsiimti leidimą“, – aiškina „Oksalis“ komercijos direktorė Diana Vaicekauskienė.

Policija įspėja, dujinius ginklus būtina užregistruoti iki šių metų pabaigos. Nelegaliai laikantiems ginklą gresia iki penkerių metų nelaisvės. O turintys ne vieną neregistruotą ginklą gali būti įkalinti ir iki aštuonerių metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
pirktumem ir mes dujini,ale kad valakytos daug,leidima gaut,registruot,t,t nesamone kazkokia

ed

ed portretas
galėtu ir virtuvinius peilius registruot,juos ir galima panaudot nusikaltimui,po 50lt kiek surinktu

bbd ant ju

bbd ant ju portretas
ir ka as turiu dujini jau n metu ir ka man db ale reik nesti ir registruot?? uzsipiskist nx... nesiruosiu to daryt... isigijau tada ir pagal istatymus... db bbd ant nauju...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių