Privačiuose miškuose sužaliuos trys milijonai sodinukų

  • Teksto dydis:

Pavasarį pats darbymetis ne tik daržuose ir soduose, bet ir privačiuose miškuose. Kaip ir kiekvienais metais, atsakingai ūkininkaujantys miško savininkai atsodins ne seniau, kaip prieš tris metus iškirstas biržes. Privačių miškų savininkų asociacijos (PMSA) duomenimis, šiemet asociacijos nariai pasodins 3 milijonus sodinukų.

„Pas mus, kaip ir kitose civilizuotose Europos šalyse, miško savininkas nėra tik miško kirtėjas ir pardavėjas. Miške ūkininkaujantys žmonės turi ne tik tvirtas moralines ir etines vertybes, skatinančias gražinti gamtai tai, ką iš jos paėmė, bet žiūrėdami į ateitį tikisi, kad šiemet pasodinti miškai ateityje išaugs geresnės kokybės ir atneš naudos jų vaikams bei anūkams“, - teigia PMSA direktorius Aidas Pivoriūnas.

Skaičiuojama, kad šiemet asociacijos nariai į miško atsodinimą investuos 1 mln. eurų ir atsodins 900 hektarų miško. Iš šiemet pasodintų sodinukų išaugusius medžius kirsti ir gauti ekonominės naudos bus galima ne anksčiau nei po 30-40 metų. Taigi tai investicija ateities kartoms.

„Medelių sodinimas yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas su šeima, nes kiekvienas sodinukas į žemę palydimas ne kokiomis mašinomis, o rankomis. Neskubėdamas ir nepervargdamas žmogus per dieną gali pasodinti apie 200 medelių“, - pastebi A. Pivoriūnas.

Sausesnėse nederlingose miško dirvose bus sodinami pušies sėjinukai, derlingesnėse – eglės sodinukai, šlapesnėse – beržo, juodalksnio sėjinukai bei sodinukai. Miškų savininkai stengsis miškus atkurti mišrinant lapuočius medelius su spygliuočiais, nes tokie miškai yra atsparesni vėjui, įvairioms ligoms, be to, labiau primena natūralų, ne žmogaus sodintą mišką.

Papildomai bus atsodinamos tos vietos, kuriose ankstesnių metų želdiniai blogiau prigijo ar nepakankamai gerai vyko savaiminis miško žėlimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių