Privačios klinikos pasigenda valstybės indėlio saugant embrionus

  • Teksto dydis:

Nuo vasario įsigaliojus Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisoms, pagal kurias leidžiama embrionus šaldyti, bet draudžiama juos naikinti, privačios pagalbinio apvaisinimo paslaugas teikiančios klinikos pasigenda valstybės prisidėjimo prie neterminuoto embrionų saugojimo.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) teigia, kad kol kas embrionų saugojimas nebus apmokamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Visgi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada pakeitimus, kad embrionų saugojimą finansuotų PSDF.

„SAM vadovybės nuomone, tai turėtų būti įtraukta į gydymo įstaigos paslaugos teikimo kaštus. Tėvams ši finansinė našta neturėtų būti užkrauta. Tad bus ieškoma būdų, kaip visoms pusėms rasti priimtinus sprendimus“, – BNS sakė ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Privačios „Vaisingumo klinikos“ akcininkė akušerė-ginekologė Audronė Usonienė BNS sakė, kad prie embrionų saugojimo turėtų prisidėti valstybė, o kol taip nebus, tai kainuos pacientams.

„Mes esame privati klinika, mes skaičiuojame savo pinigus, aš įsivaizduoju, kad dabar pacientai turėtų mokėti (...). Techninės sąlygos keičiasi į griežtą pusę, reikia daug investicijų, kad atitiktume reikalavimus, tos investicijos mums kainuos ir nemokamai saugoti mes nenorėtume. Jei valstybė priima tokį įstatymą, kad reikia saugoti neribotą laiką, manau, reikėtų padaryti kad universiteto ligoninėje bendrą banką, kuris galėtų laikyti amžinai“, – BNS sakė viena iš nevaisingumo gydymo Lietuvoje pradininkių A.Usonienė.

Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Džiužaitė savo ruožtu teigia, kad pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus embrionų saugojimas nebus apmokamas PSDF biudžeto lėšomis.

„Embrionų saugojimas nėra sveikatos priežiūros paslauga, todėl daugelyje ES šalių taip pat nėra apmokamas valstybės lėšomis“, – pažymi I.Džiužaitė.

Nuo sausio įsigaliojęs įstatymas leidžia nevaisingoms poroms pagalbinio apvaisinimo procedūroms gauti valstybės finansavimą ir sukuriamų embrionų skaičius neribojamas. Nuo vasario įsigaliojusiomis pataisomis įpareigojama neterminuotą laikotarpį saugoti nepanaudotus embrionus, taip pat įteisinama embriono donorystė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To taigi

To taigi portretas
Ta pati nOrejau parasyti, nasikartosiu.PRITARIU

Taigi

Taigi portretas
Ką reiškia"valstybės indėlis" - tai mokesčių mokėtojų pinigai.Manau, jei pacientai pageidavo, reikalavo daug sukurti embrionų, nes jiems taip patogiau, tai tegul ir susimoka už jų saugojimą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių