Pritarta naujai vaistų kompensavimo tvarkai: kas pasikeis?

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė naujoms taisyklėms, pagal kurias vaistai būtų traukiami į kompensuojamųjų sąrašą.

„Kiek dešimtmečių visi kalbame, kad vaistų kainos gerokai per didelės, permokame visi – tiek valstybės biudžetas, tiek gyventojai – tai šie pakeitimai kol kas yra siauresnio pobūdžio, nes reikia laiko padaryti sisteminius, bet jie, pagal preliminarius skaičiavimus, leis gyventojams 20 mln. eurų sutaupyti“, – žurnalistams po posėdžio sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad naujas patekimo į kompensuojamųjų vaistų kainyną barjeras įsigalios jau šį pavasarį.

„Pati tvarka įsigalios, kai bus paskelbtas Vyriausybės nutarimas, o naujas vaistų kainynas turėtų atsirasti apie gegužės vidurį, jei neklystu, tai iki to laiko gamintojai ir turėtų sudeklaruoti naujas kainas“, - sakė ministras.

Pagal naująją tvarką, į Kompensuojamųjų vaistų kainyną nebus įtraukiami vaistai, kurių kaina – daugiau nei 10 proc. didesnė negu pigiausių vaistų pasirinktose aštuoniose užsienio šalyse (vadinamosiose referencinėse šalyse).

Ministerija aiškina, kad pacientų interesai dėl to neturėtų nukentėti – tiesiog brangius šiuo metu rinkoje esančius vaistus pakeis pigesni. Taip pat vaistai, kurių kaina neatitiks nustatyto reikalavimo, galės būti įrašyti į kainyną, jei gamintojas įsipareigos taikyti tokio dydžio nuolaidas, kurias pritaikius gamintojo deklaruojama kaina atitiktų nustatytus reikalavimus.

SAM skaičiavimu, įgyvendinus pakeitimus gyventojų priemokos už vaistus sumažės apie 30 procentų. Per metus gyventojai esą sutaupytų 20 mln. eurų priemokų už vaistus, dar 10 mln. eurų sutaupytų Privalomojo sveikatos draudimo fondas.

Vaistų gamintojų asociacija (VGA) sako, kad tokio kainų mažėjimo, apie kurį kalba SAM, pasiekti nepavyks. Šią savaitę išplatintame pranešime VGA direktorius Albertas Bertulis aiškina, kad Lietuvos rinkoje dalyvaujantys vaistų gamintojai – tai didelių tarptautinių farmacijos kompanijų atstovybės ir kainos Lietuvai derinamos su pagrindine būstine. Apie jo, SAM siūlymas „nerealistiškas, kurstantis nepagrįstus pacientų lūkesčius“.

VGA skaičiavimu, įsigaliojus SAM siūlomam nutarimui 70 proc. pacientų turėtų keisti gydymą.

„Tiesiog du trečdaliai šiuo metu kompensuojamų vaistų kainyne esančių vaistų iš jo turės būti pašalinti, nes SAM reikalauja sumažinti kainą iki tokio kainų lygio, kuris gamintojams, tiekiantiems vaistus Lietuvos rinkoje, yra nepasiekiamas“, – teigia A.Bertulis.

Valstybė vaistams kompensuoti per metus skiria beveik ketvirtį milijardo eurų, patys gyventojai primoka dar dešimtis milijonų eurų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neseniai pareiškė, kad iki šiol vaistų kompensavimo problemos būdavo piktybiškai nesprendžiamos ir šį klausimą nurodė kaip pasitikėjimo testą sveikatos apsaugos ministrui A.Verygai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų, 10000 eurų, 100 milijonų 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių