Pristatyta nauja disidento A. Terlecko knyga

Pristatyta nauja antisovietinio pasipriešinimo dalyvio, Laisvės premijos laureato Antano Terlecko knyga. Pats autorius sako, kad rašė tai, ką matė po truputėlį laisvėjančioje Lietuvoje.

Kelios minutės iki pristatymo skirtos autografams. Kelinta tai jo knyga, A Terleckas sako nė pats nežinantis. Tiesiog šįkart tai – ištraukos iš dienoraščio, rašyto 1987-aisiais ir 1988 metų pradžioje.

Dienoraščio A. Terleckas sako nerašęs gal tik dešimtmetį, o šiaip – visada visur. Naujausioje knygoje „Lietuvoje iš vėjo ir šalčių žemės sugrįžus“ – viskas, ką sako tada matęs, po kalinimo ir tremties Magadane.

„Atrodo, pusė bėdos. Ar gyvenimas, ar dienoraščiai? Dienoraščiai. Gyvenimas tai geras. Ačiū Dievui. Bet, jeigu Dievą sutikčiau, padėkočiau jam. Bet, jei sakys, gal tu dar vieną gyvenimą? Ne, ačiū, kito tokio gyvenimo nenoriu“, – kalbėjo disidentas.

Šioje knygoje – paskutinių sovietų valdžios metų socialinė aplinka, žmonių ir valdžios mąstysena, Laisvės lygos narių bendravimas. A. Terlecko anūko teigimu, senelis rašo daug ir įdomiai, tad per vieno žmogaus prizmę galima pažvelgti į visą šalies okupaciją, šįkart – į režimo laisvėjimą. Vis dėlto labiausiai jį žavi aprašyti kasdieniai dalykai.

„Apie senelį seniai tenka girdėti daug visko, bet man labai patinka tos buities detalės. Kaip jis, būdamas jau 60 metų, vis labai mėgdavo virti cepelinus ir, kai tik pas Terleckus kokia nors šventė, taip senelis rašo, kad cepelinus gamina kiaurą dieną“, – sakė A. Terlecko vaikaitis.

„Aš noriu tik pasveikinti visus ir paraginti ir Antano bendražygius, kad daugiau rašytų. Daugiau rašytų, nes tai yra istorija, kurią mes, neduok Dieve, nusinešam į aną pusę ir ji išnyksta paprasčiausiai kartu su žmogumi“, – dėstė Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Birutė Burauskaitė.

„Atsiminimai, memuarai, tegul ir pats subjektyviausias šaltinis, bet tai yra istorijos šaltinis. Ir be atsiminimų, be memuarų mes niekados negalėsim iki galo parašyti Lietuvos istorijos“, – teigė istorikas Algirdas Jakubčionis.

A. Terleckas sako turįs medžiagos dar kelioms knygoms, belieka jas išleisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikasas

Pikasas portretas
A.Terleckas primena, kad jis 1964m. davė sovietiniam saugumui (cituoju) “...apie 30 buvusių ir esamų lagerininkų charakteristikas. Daug klausinėta apie Endriukaitį, A.Stasiškį, Bičiūną,J.Semėną. Filipavičiumi nelabai domėjosi” “Pykau ant savęs, kad pasidaviau baimės jausmui. Į pokalbio” pabaigą tas jausmas dingo”. “Išpasakojau viską ką rašiau laiškuose (politiniams kaliniams) A.Terleckas paaiškina: “cituoju) Susidariau išvadą, kad jie (saugumiečiai) laikė mane kažkuo panašiu į “centrą”. A.Terleckas: (cituoju) “Grįžęs iš saugumo į darbą turėjau mažai laiko pranešimui politvalandėlei. Sąmoningai atsiprašiau, kad skaitysiu rusiškai”. (citatos iš knygos “25-ieji Lietuvos okupacijos metai” pateiktos 200 - ame puslapyje.) O juk tai tik vienas epizodas tarp daugelio. Kaip jį vertinti? - tegul sprendžia skaitytojai.

Pikasas4

Pikasas4 portretas
17. „KGB buvo nesuinteresuota mane uždaryti. Daugelis čekistų per mano draugus veikė, kad manęs nepasodintų.“ 18.„Taigi diktavom (užsienio) žurnalistui ir KGB mikrofonams. Aišku, virš mūsų buto įrengtoje KGB sekykloje gyvenančios seserys Elena ir Marytė Bitinaitytės tą konferenciją užrašė.“ 19. „Tik ištrūkome iš vienos (SSRS)sąjungos, tai tie iškart nubėgo į kitą(ES)...“ 20.„Vykstant teismui 1999 m. priėjau prie metalinio gardo ir pasveikinau nusilenkdamas jam (Mykolui Burokevičiui).Man pasirodė, kad tokiu mano poelgiu už grotų uždarytasis liko labai patenkintas.“ 21. „Kreipiuosi į visus, kurie dalyvausite („Dainuojančios revoliucijos“)demonstracijose. Jokiu būdu nesineškite ten Trispalvės vėliavos“. 22.„Reikia kilti į protestus kaip Ukrainoje(Maidane). Nenusileisti šitiems parsidavėliams - naujiesiems bolševikams.“ 23. Apie parašų rinkimą (žemės) referendumui:„Aš šiuos žmones pavadinčiau šiuolaikiniais disidentais ir ordinus jiems dalyčiau.“

Pikasas3 tęsinys

Pikasas3 tęsinys portretas
11. „Įtikinėjau, kad mums reikia eiti išvien su Rusija(ėjo 1966metai), tik Rusija gali mus apginti nuo Vokietijos“ 12. „Aš anksčiau gerai nesuprasdavau partijos politikos - peikdavau kolchozus. Dabar įsitikinau, jog tai geras tarybų valdžios kūrinys ir žmonės juose gyvena neblogai. Apie tai rašydavau savo draugams į lagerius.“ 13. „Istoriškai ir ekonomiškai mes susiję su Rusija, todėl mums nenaudinga nuo Rusijos atsiskirti. Reikia auklėti jaunimą draugystės su Rusija dvasia. Didžiuoju mūsų priešu liks Vokietija. Rusijos parama mums būtina, ji apsaugos mus nuo vokiečių vergijos ir tik ji.“ 14. „KGB rūmuose (...) turėjau daug ilgų pokalbių. Įsitikinau, kad buvau netgi labai neteisus ir jog be jokio pagrindo jaučiau savyje pyktį KGB. KGB darbuotojai kalbėdavo su manim labai mandagiai, taktiškai nei vienu žodžiu neužgaudavo…“ 15. „Lietuvai būtina gyventi sąjungoje su Rusija. Būtina.“ 16. „Noriu eiti su kolektyvu, todėl prašau komunistų padėti man.“
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių