Prisiekė generalinio prokuroro pavaduotoja M. Šniutytė-Daugėlienė

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasirašė dekretą, kuriuo paskyrė Margaritą Šniutytę-Daugėlienę generalinio prokuroro pavaduotoja, bei priėmė jos priesaiką.

Naujoji generalinio prokuroro pavaduotoja prisiekė būti ištikima Lietuvos valstybei, vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, savo pareigas atlikti garbingai, ginti žmogaus teises, laisves ir teisėtus interesus, visada būti nešališka, sąžininga ir saugoti gerą prokuroro vardą, pranešė Prezidentūra.

Pasak prezidentės, valstybei duota priesaika įpareigoja atsakingai ir sąžiningai dirbti kiekvienam Lietuvos žmogui, ginant viešąjį interesą, stiprinant žmonių pasitikėjimą prokuratūra, didinant sistemos atvirumą visuomenei.

Prezidentė pabrėžė, kad generalinio prokuroro pavaduotojo pareigos yra labai atsakingos: su jomis siejami lūkesčiai, kad atsinaujinanti prokuratūra gerins darbo organizavimą, užtikrins ikiteisminių tyrimų kokybę, gebės reaguoti į geopolitinius iššūkius, plės bendradarbiavimą tarp teisėsaugos institucijų.

Prokuratūros sistemoje M.Šniutytė-Daugėlienė dirba nuo 1999 metų. Per ilgametę profesinę karjerą prokurorė daugiau nei 14 metų ėjo vadovaujamas pareigas. Šiuo metu ji vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriui, nuo 2002 iki 2012 metų dirbo Klaipėdos apygardos prokuratūros Valdymo kontrolės ir analizės skyriaus vyriausiąja prokurore.

M.Šniutytė-Daugėlienė yra Klaipėdos apygardos teismo pirmininko Arvydo Daugėlos sutuoktinė. Tai nurodoma A.Daugėlos viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje.

Prezidentūra nurodo, kad karjerą pradėjusi nuo prokuroro padėjėjos pareigų, M.Šniutytė-Daugėlienė yra gerai susipažinusi su darbo prokuratūros sistemoje specifika, todėl sukauptą patirtį gali sėkmingai pritaikyti įgyvendinant prokuratūrai keliamus uždavinius. Pažymima, kad prokurorė dalyvavo tarptautiniu mastu vykdomuose projektuose, taip pat darbo grupėse ir komisijose, rengiančiose ir tobulinančiose teisės aktus, susijusius su prokuratūros sistemos gerinimu, turi pedagoginio darbo patirties.

Naujoji generalinio prokuroro pavaduotoja teisės magistro kvalifikacinį laipsnį įgijo Mykolo Romerio universitete. Už pavyzdingai atliekamas tarnybines pareigas M.Šniutytė-Daugėlienė buvo ne kartą skatinta, jai suteikti vyresniojo ir vyriausiojo justicijos patarėjo kvalifikaciniai rangai. Prokurorų atestacijos komisija naujausio tarnybos vertinimo metu M.Šniutytės-Daugėlienės darbą įvertino labai gerai.

Generalinio prokuroro pavaduotojo paieškos užtruko beveik metus, po to, kai šių metų sausį šias pareigas paliko Darius Raulušaitis, iki nuolatinio vadovo paskyrimo dar ir laikinai vadovavęs prokuratūrai.

Praėjusių metų pabaigoje generaliniu prokuroru paskirtas Evaldas Pašilis savo pavaduotoju vasarą buvo pasirinkęs advokato Giedrio Danėliaus kandidatūrą, tačiau kilus ažiotažui šis atsisakė užimti pareigas. G.Danėlius buvo prezidentės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės advokatas byloje dėl valstybės paslapties atskleidimo, patarėja dėl to buvo išteisinta.

Generalinio prokuroro pavaduotojus skiria ir iš pareigų atleidžia prezidentas generalinio prokuroro teikimu.

Prokuratūros įstatymas numato, kad generaliniu prokuroru ir jo pavaduotoju gali būti skiriamas ne jaunesnis kaip 35 metų asmuo, kuris yra nepriekaištingos reputacijos, moka valstybinę lietuvių kalbą, turi Lietuvos pilietybę, aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir yra įgijęs teisės bakalauro ir teisės magistro ar teisininko profesinį kvalifikacinį laipsnį. Taip pat keliamas reikalavimas turėti ne mažesnį kaip dešimties metų tarnybos prokuroru arba kito teisinio darbo stažą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių