Prievarta ištiesintos upės turėtų vėl vingiuoti

  • Teksto dydis:

Siekiant mūsų šalyje atkurti natūralias upių vagas, kurios sovietmečiu buvo masiškai tiesinamos melioracijos vardan, jau atlikti pirmi bandomieji darbai – atkurtos pažeistų Vašuokos (Panevėžio r.), Viešintos (Kupiškio r.) ir Vyžuonos (Rokiškio r.) vagų kilometro ilgio atkarpos.

Kad prievarta ištiesintos upės vėl vingiuotų, Aplinkos apsaugos agentūra inicijavo bandomąjį šių upių renatūralizacijos projektą. Jį parėmė Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų paramos programa. Projektą vykdanti viešoji įstaiga „Grunto valymo technologijos“ darbus pradėjo 2015 m. rugsėjį.

Kaip sakė šios įstaigos vadovas Rapolas Liužinas, upių vagas mėginama atkurti ne buldozeriais, o verčiant į jas akmenis, kelmus, šakas, rąstus ir kitas gamtines medžiagas, kurios sudarytų kliūtis ir priverstų ištiesintą upę vėl vingiuoti. Tai daroma remiantis atliktais moksliniais tyrimais ir skaičiavimais. Į senąsias vagas sugrąžintos upės turėtų tapti sraunesnės, tinkamesnės gyventi ir daugintis įvairesnėms žuvų ir vandens bestuburių rūšims, vandens augalams.

Pirmajam šio bandomojo projekto etapui buvo atrinkta dešimt upių atkarpų. Trijų iš jų – Vašuokos, Viešintos ir Vyžuonos – iki vieno kilometro ilgio atkarpose jau įrengtos kliūtys iš akmenų, rąstų, akmenų, žabinių ir pan. Vykdant projektą, pasak Rapolo Liužino, teko susidurti su kai kurių žemės savininkų, kurių sklypai ribojasi su renatūralizuotomis upių atkarpomis, melioracijos sistemas prižiūrinčių institucijų nepasitenkinimu. Darbą apsunkino ir vandens lygių pokyčiai, kintančios meteorologinės ir litologinės sąlygos, upių dugno nelygumai.

Šių trijų upių atkarpų renatūralizavimas – tik eksperimentas. Jeigu jis pavyks, bus bandoma atkurti ir daugiau melioratorių ištiesintų upių. Kaip sekėsi žengti šį pirmąjį žingsnį, kokių kilo problemų ir kaip reikėtų jas spręsti atkuriant kitas upių vagas, buvo aptarta praėjusią savaitę, prie renatūralizuotų Vašuokos ir Viešintos atkarpų susirinkus Aplinkos ministerijos, Aplinkos apsaugos agentūros, kitų valstybės ir savivaldos institucijų, vietos bendruomenių atstovams, mokslininkams.

Šio projekto įgyvendinimo metu įgyta patirtis ir jo rezultatai leis įvertinti teisinius, technologinius ir projektinius klausimus gerinant Lietuvos upių būklę.


Šiame straipsnyje: upėsužtvankosmelioracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vycka

Vycka portretas
Tikrai kad be supratimo rašo "padidės upių sraunumas' Jei upė ims vingiuoti jos ilgis padidęs ,reiškia santykinis nuolydis sumažės,tai kaip gali didėti sraunumas,paaiškinkite specai

Senelis

Senelis portretas
Norisi pasakyti, kad Vašuokos upėje ta vieta, kuri parodyta nuotraukoje, po pavasario potvynio, kur dabar matome vandens purslus, t.y. hidraulinį šuolį, bus išplauta duobė ir toliau prasidės upės dugno ir krantų išplovimo deformacijos, ar tai bus naudinga upei - parodys ateitis. Buvo laikai, kaip žmogus pagal nurodymus iš aukščiau kenkė gamtai, o dabar, kad tik gauti Europinių lėšų psiaudo projektams įgyvendinti, bet tai yra ne kas kita, kaip žmogaus kišimasis į gamtą ...

Vytautas

Vytautas portretas
"Iš didelio rašto, išeina į kraštą" taip byloja liaudies išmintis. O Arvydas yra teisus; ponui Rapolui reikia kruopščiai pastudijuoti hidrauliką, o ypač, jos dalį - hidrodinamiką. Dar suprasčiau, jei vagoje įstatytume vieną kitą riedulį, priklausomai nuo vandens gylių, bet, kad versti į vagą rastus, kelmus ar šakas, reikia būti tikru "gamtininku"... Užuojauta upėms.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių