Prieš balsavimą dėl biudžeto valdančiuosius skaldo ir sportas

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisija priėmė neįpareigojantį sprendimą rytoj balsuoti prieš 2010 m. valstybės biudžeto projektą. Komisijos narius papiktino sportui kitais metais numatytos katino ašaros.

Šiandien skubiai sušauktame Jaunimo ir sporto reikalų komisijos (JSRK) posėdyje parlamentarai pabandė pasinaudoti paskutine proga padidinti 2010 m. Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) numatytus asignavimus.

Vis dėlto posėdyje dalyvavęs finansų viceministras Edmundas Žilevičius atmetė galimybę pakoreguoti biudžeto projektą, kuris jau rytoj bus pateiktas lemiamam Seimo balsavimui.

Todėl JSRK nariams buvo pasiūlyta sutartinai nepritarti 2010 m. biudžetui ir grąžinti projektą Vyriausybei tobulinti. Už tokį komisijos sprendimą balsavo penki JSRK nariai, trys susilaikė.

Nors priimtas nutarimas yra rekomendacinio pobūdžio, JSRK pirmininkas Žilvinas Šilgalis tvirtino, kad biudžeto projektą palaikysiantys komisijos nariai bus neverti savo pareigų.

„Kiekvienas iš komisijos narių yra atsakingas prieš sporto visuomenę. Visi, kurie balsuos už biudžetą, eis prieš šalies sportą“, - teigė liberalcentristas.

Pats Ž.Šilgalis patikino rytoj balsuosiantis prieš valstybės biudžeto projektą.

“Turiu ir kitų motyvų, bet šitas yra vienas iš pagrindinių. Tikrai nenoriu būti sporto žlugdytojas“, - aiškino parlamentaras.

Portalo žiniomis, sprendimą JSRK nariams rytoj balsuoti prieš biudžeto projektą taip pat palaikė vienalietuvis Linas Karalius, darbietis Vydas Gedvilas, tvarkietis Andrius Mazuronis ir socialdemokratas Mindaugas Bastys.

Pasak Ž.Šilgalio, sušaukti skubų JSRK posėdį privertė vakar finansų ministrės Ingridos Šimonytės iš Seimo tribūnos išsakyti teiginiai dėl Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF). Ministrė tvirtino, kad fondo lėšomis finansuoti KKSD programų negalima, nes tai pažeidžia įstatymus, tačiau alternatyvių finansinių šaltinių iš valstybės biudžeto nepasiūlė.

Primename, kad KKSRF įstatymas numato, jog fondo lėšomis gali būti finansuojami tik kūno kultūros ir sporto projektai, atrenkami konkurso tvarka. Pagal įstatymą, KKSRF ištekliai negali būti pervedami į valstybės biudžetą ar naudojami kitoms valstybės reikmėms.

Tačiau iki šiol ne vienerius metus būdavo taikoma su KKSRF įstatymu prasilenkianti praktika į vieną krūvą suplakti tiesiogiai iš valstybės biudžeto KKSD skiriamus asignavimus ir KKSRF lėšas.

Pavyzdžiui, kitais metais KKSD numatyta skirti 36,8 mln. litų. Į šią sumą įskaičiuoti ir 8,2 mln. litų iš KKSRF, kurį 2010 m. iš viso turėtų sudaryti 19,7 mln. litų.

Prieš mėnesį JSRK pareikalavo Finansų ministerijos keisti įstatymams prieštaraujančią tvarką ir papildomai numatyti 8,2 mln. asignavimų KKSD. Pažadėjusi ieškoti tam galimybių, ministerija jokių veiksmų nesiėmė.

Atėmus KKSRF lėšas, kitais metais KKSD liktų tik 28,6 mln. litų. Departamento atstovai skaičiuoja, kad didžiąja dalį šių lėšų suris privalomi KKSD įsipareigojimai, kaip rentos buvusiems sportininkams, mokestis FIBA Europe už teisę 2011 m. organizuoti Europos krepšinio čempionatą Lietuvoje ar KKSD administracinės išlaidos.

Tuo metu visoms kitoms KKSD vykdomoms programoms liktų vos 1,5 mln. litų.

„Kur čia Vyriausybės požiūris, kad finansavimą visiems sektoriams reikėtų mažinti proporcingai? KKSD neliks nieko kito, kaip tik pažeidžiant įstatymus perskirstyti fondo pinigus, o to daryti irgi negalima“, - piktinosi Ž.Šilgalis.

Šių metų KKSD biudžetas sudarė 56 mln. litų. 2008 m. šalies sportui teko rekordinė suma – daugiau nei 78 milijonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių