Prieš automobilių mokestį sukilo vairuotojai

Vyriausybės ketinimu nuo kitų metų apmokestinti automobilius nepatenkinti vairuotojai rengiasi protesto akcijai, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Sausio 5 d. vyksiančios akcijos organizatoriaus – asociacijos „Netylėk“ idėjos autoriaus Tomo Sarnačinsko nuomone, Lietuvos žmonės dar nėra pasiruošę tokiems mokesčiams, kokius jiems nori užkrauti Vyriausybė.

„Visi girdėjome pono Andriaus Kubiliaus ir Vyriausybės sprendimą įvesti automobilių mokesčius. Mūsų nuomone, Lietuva dar nėra pasiruošusi tokiems mokesčiams. Tikrai yra kitų sričių, kurias būtų galima apkarpyti, kad ir valstybės sektoriuje, tam, kad būtų galima sukaupti lėšų į biudžetą, bet tikrai ne tokiu būdu. Tai palies būtent tuos žmones, kuriems skaudžiausia, t.y. vidurinįjį sluoksnį“, – apie priežastis, paskatinusias rengti akciją, pasakojo T.Sarnačinskas.

Anot jo, vietoje automobilininkų būtų galima apmokestinti biurokratus. „Preliminariais duomenimis, Lietuvoje yra 160 tūkst. valstybės tarnautojų, iš kurių bent 10 proc. dirba visiškai valstybei nenaudingą darbą. Iš viso šių žmonių atlyginimams per metus reikia apie 8,4 mlrd. litų. Jeigu bent 10 proc. būtų sumažintas šis skaičius, paskaičiuokite, kiek pinigų vėl galėtų keliauti į biudžetą“, – dėstė vyras.

Akcijos rengėjo duomenimis, jau dabar akcijoje dalyvauti yra apsisprendę 7 miestai: Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Klaipėda, Marijampolė, Alytus ir Mažeikiai.

„Sausio 5 d., 7 val. 30 min., akcija startuos Vilniuje netoli Seimo rūmų, Kaune – prie prekybos centro „Mega“, Šiauliuose – prie Šiaulių arenos, Mažeikiuose – prie prekybos centro „Eifelis“, Panevėžyje – prie prekybos centro „Babilonas“, Klaipėdoje – prie prekybos centro „Akropolis“.

Iš ten 20-30 km/val. greičiu trauksime į centrines miesto gatves savivaldybių link. Kai kurie automobiliai, pagal galimybes, bus papuošti įvairia atributika – Lietuvos vėliava arba Andriaus Kubiliaus nuotrauka. Jei valdžia neatkreips dėmesio, stengsimės surengti dar vieną tokią akciją, kol bus atkreiptas dėmesys“, – sakė T.Sarnačinskas.
Tikimės, kad prie mūsų prisijungs labai daug žmonių – jau dabar vien Kaunas susiorganizavo 500 automobilių, kurie tikrai dalyvaus šioje akcijoje, pridūrė pašnekovas.

Tuo metu Premjeras A. Kubilius teigia dėl būsimo streiko pernelyg nesijaudinąs.
„Dėl to tikrai negalėčiau jų kritikuoti, žmonės turi teisę ir laisvę reikšti savo nuomonę, bet, manau, lygiai taip pat tie žmonės turėtų pagalvoti apie tai, kas būtų, jeigu mes to antikrizinio plano nebūtume apskritai priėmę.

Mūsų įsitikinimu, tai reikštų, kad Lietuva pagaliau turi didelę, gilią krizę. Nuo jos nukentėtų visi, įskaitant ir tuos pačius automobilininkus. Tad aš tikiu Lietuvos žmonių išmintimi, šviesiu protu ir solidarumu. Tikiu, kad žmonės supranta ir supras, kad tai, ką mes darome, darome vardan to, kad Lietuva išvengtų didelių bėdų“, – nacionaliniam transliuotojui teigė Premjeras.

Pirmadienį A.Kubilius Vyriausybėje vykusios spaudos konferencijos metu teigė, kad planuojamas įvesti visuotinis automobilių mokestis galėtų siekti nuo 15 iki 20 Lt per mėnesį.

Tačiau, anot jo, kol kas nėra aišku, kokiu periodiškumu būtų renkamos įmokos.
Lietuvos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aleksandravičius lrt.lt patikino, kad sausio 5 d. tvarka keliuose bus prižiūrima atidžiau nei paprastai.

„Jeigu ta akcija vyks, be abejo, policija sustiprins savo pajėgas. Eismas, esant reikalui, bus reguliuojamas, kad nesutriktų miesto gyvenimas“, – patikino pareigūnas.


Šiame straipsnyje: vairuotojaiautomobiliaimokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių