Prieš 10 metų Lietuvai tapus Šengeno nare nebeliko vidaus sienų kontrolės

  • Teksto dydis:

Lietuvos narystės Šengeno erdvėje 10-ųjų metinių proga Pasienio tarnyba primena, kaip likus kelioms dienoms iki 2007 m. gruodžio 21-osios VSAT pareigūnai dirbo prie sienos su Latvija.

2007 m. gruodžio viduryje tuometinis VSAT vadas generolas Saulius Stripeika pasirašė įsakymą, kurį galima pavadinti istoriniu. Pasieniečių vadovas įsakė Lazdijų, Ignalinos, Pakrančių apsaugos ir Šiaulių rinktinių vadams nuo gruodžio 21 d. 00 val. 00 min. panaikinti Lietuvos Respublikos vidaus Europos Sąjungos sienos kontrolę.

Mažeikių užkardai priklaususio Laižuvos - Laižuvės kontrolės punkto pamaina - vienas prieš dešimtmetį žinomiausių VSAT šunų Rofas, jo šeimininkas kinologas Tomas Taurinskis ir dar vienas pasienietis. Vokiečių aviganis Rofas savo geriausiais laikais nesyk pasižymėjo ieškodamas dingusių žmonių, sulaikydamas nusikaltėlius, jis laimėjo daugelį tarnybinių šunų meistriškumo čempionatų.

Kadangi keliaujančiųjų per šį punktą nedaug, T. Taurinskis pasakojo, kad panaikinus dokumentų kontrolę jiedu su Rofu darbo nepristigs - protingas ir apmokytas keturkojis bus naudojamas budint mobiliosioms pasieniečių grupėms, bus kviečiamas sekti nelegalų, pažeidėjų pėdsakais, visada atskubės pagalbon ieškant dingusiųjų ar padėti patekusiems į bėdą.

Joniškio užkardos Žagarės - Žagarės punkte keliautojų dokumentus tikrino ir punkte šeimininkavo jauna moteriška pamaina - dvi VSAT pareigūnės. Paklaustos, ar naktį vienoms nebaisu dirbti, pareigūnės šypsojosi - tikrai ne. Pasienietės akimis parodė turinčios ir tarnybinius ginklus, ir specialiąsias priemones. Be to, visas punkto prieigas ir apylinkes jos matė vaizdo stebėjimo kameromis. "Šią techniką netrukus išmontuosime, punkte esančius daiktus išvešime ir naudosime naujoms užduotims vykdyti, - sakė į Žagarės punktą atvykęs Joniškio užkardos vado pavaduotojas Stasys Kurtkus. - Esame pasirengę dirbti ir panaikinus kontrolę pasienyje su Latvija". S. Kurtkus pakvietė apsilankyti ir kitame Joniškio užkardai priklausančiame punkte, tai Kalviai - Meitenė.

Per Kalvių punktą vyko daug krovininių automobilių, net ir vėlų vakarą čia judėjimas nenutrūkdavo, todėl pasieniečiai turėjo daug darbo. Joniškio užkardos vado pavaduotojas S. Kurtkus prisiminė, kad 2006-ųjų pabaigoje, kai Latvija apribojo krovininių automobilių įvažiavimą iš Lietuvos į savo teritoriją, šio punkto prieigose nusidriekė ilgos vežėjų iš Lietuvos ir kitų šalių eilės. "Neabejoju, kad tokia situacija čia daugiau nebepasikartos - juk jau po kelių dienų vilkikai, kaip ir kiti automobiliai, šiuo keliu galės važiuoti nesustodami", - sakė VSAT pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas gero

Kas gero portretas
Gyvačiu lizdai mainais siaubas niėko švento

uztat

uztat portretas
gavom /demokratini/ europini homo.. les... bardaka .....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių