Prie Šatrijos kalno patriotiškas ūkininkas pastatė Vytauto Didžiojo paminklą

Telšių rajone, netoli  Šatrijos kalno, iškilo paminklas, skirtas Žemaitijos krikšto 600 metų sukakčiai paminėti. Vytauto Didžiojo skulptūrą už savo lėšas pastatė patriotinius jausmus puoselėjantis ūkininkas Vytautas Kondratas.

Keturių su puse metro aukščio iš granito skulptūra Šatrijos kalno prieigose iškilo pavasarį. Šiandien dvyliką tonų sveriantis monumentas – pašventintas. Ūkininkas sako, kad niekas nesiėmė įamžinti kraštui svarbios datos, todėl nusprendė tai padaryti savo lėšomis. Mintis pastatyti skulptūrą kilo netikėtai.

„Iš pradžių žadėjom pastatyti kokį paminklinį akmenį, bet galvojau, kažkaip akmuo ir 600 metų jubiliejus labai yra nedėkingi. Paliekam, jeigu tik padarom, kad Vytautas atsispindėtų ir krikščionybę. Sugalvojau, kažkaip viena mintis atėjo – vis tiek reik skulptūrą padaryt. Paskambinau Antanui ir sakau –darom skulptūrą“, – pasakojo ūkininkas Vytautas Kondratas.

Skulptorius Antanas Kmieliauskas užtruko keletą mėnesių, kol granito luite įgyvendino ūkininko išsakytas idėjas – pavaizduoti Vytautą Didįjį Žemaitijos krikštytoją.

„Norėdamas parodyti, kad jis čia inicijuoja tą krikštijimą, aš padariau, kad jis kryžių iškėlęs. Ir norėjau, kad tie niekaip ten tie gandrai, kas neatsitūptų, tai aš padariau jį tokį smailą viršuj. Ir jis tą karūną laiko kitoj rankoj, kad jam Dievas svarbiau nei jo pačio karūna“, – kalbėjo skulptorius A. Kmieliauskas.

Paminklą Vytautui Didžiajam ūkininkas pastatė savo žemėje, Pašatrijos dvaro teritorijoje, nes statyti ant Šatrijos kalno neleista.

Kiek kainavo skulptūra, ūkininkas neatskleidžia. Žemaičiai tikisi, kad monumentas pritrauks lankytojų ir Šatrijos kalnas bus dar labiau lankomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu primityviai čia

Nu primityviai čia portretas
galva su kryžium suaugus i viena kap balvonas..nelabai man gerai atrodo..Bet gerai kad šis žmogus, pastates paminklą mums primena, kad dar nesibaigė Lietuvoje tikri lietuviai, katri širdyje nešioja savo Tėvynę, jos istoriją..Gerai būt ka nešiotų ir meilę visiems mūsų šalies besikankinantiems nuo vogių ir vergvaldžiu, žmoneliams.Deja pas žemaičius dažniausia tik žemaitiškas šovinizmas-,,mes žemaite.."o visi kiti aniems tik priedas

ogi

ogi portretas
šis didysis 1398m Žemaitija perleido kryžiuočiams iki Nevėžio. Už tai jam ir toks paminklas.

Nul'ė

Nul'ė portretas
Šaunuoliai žemaičiai. O nepatenkintieji- visą laiką jie tokie bus
VISI KOMENTARAI 21

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių