Prezidentūra tikisi Sausio 13-osios bylos atomazgos

Prezidentės patarėja teigia, kad per pastaruosius pora metų nuveikti darbai Sausio 13-osios byloje leidžia tikėtis jos atomazgos.

Per pastaruosius pora metų pasistūmėta tiriant Sausio 13-osios bylą ir patraukiant atsakomybėn kaltininkus, tai leidžia tikėtis visos bylos atomazgos, sako vyriausioji prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

„Suprantama, kad situacija, kai praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams nuo šių skaidžių įvykių dar neturime galutinių sprendimų, negali nepiktinti Lietuvos žmonių, tačiau reikia įvertinti, kad per pastaruosius pora metų nuveikti darbai gali konkuruoti su tuo, kas buvo padaryta iki tol, ir tai leidžia tikėtis sulaukti šių bylų atomazgos“, - antradienį Žinių radijui sakė patarėja.

Ji priminė, kad 2011 metų kovo mėnesį įsigaliojo prezidentės Dalios Grybauskaitė inicijuoti Baudžiamojo kodekso pakeitimai, kuriais pakeista karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui samprata.

„Dabar šie įvykiai nusikaltimais prieš lietuvių tautą gali būti pavadinti ne tik moraline, bet ir baudžiamąja teisine prasme. Anksčiau jie galėjo būti kvalifikuojami kaip nužudymai ar nusikaltimai prieš asmenį, bet ne prieš tautą“, - teigė R.Svetikaitė.

„Remiantis šiomis baudžiamojo įstatymo korekcijomis, bylose buvo pakeisti įtarimai ir kaltinimai. Tai leis ne tik teismui spręsti dėl kaltinamųjų nuteisimo už tokius nusikaltimus, kurie atspindi šių agresijos aktų esmę, mastą, bet sudarys sąlygas taikyti specifines baudžiamojo proceso taisykles“, - kalbėjo patarėja.

Ji pabrėžė, kad pakeitus įstatymus, atsirado galimybė nusikaltimais žmoniškumui kaltinamus asmenis teisti už akių, kai užsienio valstybės atsisako juos išduoti.

Gruodžio pabaigoje Vilniaus apygardos prokuratūra pranešį baigusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusių Vilniaus OMON vadovų Boleslavo Makutynovičiaus ir Vladimiro Razvodovo nusikaltimų 1991 metais.

Tuometinio Sovietų Sąjungos vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Vilniaus ypatingosios paskirties milicijos padalinio (OMON) vadovai B.Makutynovičius ir V.Razvodovas įtariami 15 nusikaltimų.

B.Makutynovičius ir V.Razvodovas gali būti teisiami būtent pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie numato atsakomybę už tarptautinės teisės draudžiamą elgesį su žmonėmis ir tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimą, kankinimą ar kitokį nežmonišką elgesį su jais ir jų turto apsaugos pažeidimą.

Minėtiems nusikaltimams senatis netaikoma, jie priskiriami prie nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

Šie asmenys gyvena Rusijoje, ši atsisako juos išduoti.

1991 metų sausio 13-osios naktį, Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių. Tų pačių metų liepos 31-ąją Medininkų muitinės poste buvo nužudyti septyni policijos ir muitinės pareigūnai, saugoję sovietų tuomet dar nepripažintos Lietuvos valstybės sieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy

Copy portretas
Pirmasis Aukščiausios Tarybos (AT) apsaugos vadovas Artūras Skučas išleido memuarų knyga kukliu pavadinimu - "Pėstininko užrašai" (2012 m., "Valstybės Žinios"). Iš memuarų aiškėja, kad besikuriant naujam režimui, jo kūrėjai plačiai naudojo kriminalinio pasaulio resursus. Prisimindamas 1990 m. pavasarį, A. Skučas rašo: "Tuomet tiesiogiai kreipiausiu į A. Butkevičių, kad atvežtų papildomų pajėgų iš Kauno savanorių. Kitos dienos rytą atyko pilnas autobusas treninguotų, trumpai kirptų su tatuiruotėmis vyrų. Tada paklausiau A. Butkevičiaus, ar jis pasitiki jais ir ar juos sukontroliuos. Atsakė, kad taip. /.../ Vėlai po piet gavau kelis nusiskundimus iš Aukščiausios Tarybos (AT) personalo moteriškių, kad jas užkabinėja treninguoti vyrai. Iš pradžių į tai reagavau ramiai, bet kai mano darbuotoja atbėgo su ašaromis ir pasakė, kad jai išėjus iš tualeto ją keli treninguoti vyrai tiesiog vėl stūmė atgal ir tik atsitiktinio praeivio dėka jai pavyko išsprukti, o tas tualetas buvo vos už kokių 30 metrų nuo mano kaineto, tada jau mano nervai neatlaikė ir nuėjau pas K. Motieką, kuriam buvau pavaldus AT rūmų apsaugos klausimais." (Artūras Skučas, "Pėstininko užrašai", 2012, "Valtstybės Žinios", psl. 93.) Apie šią periodą knygoje toliau rašo Rasa Jusionienė, AT Apsaugos skyriaus darbuotoja: "Žvalgiausi ant laiptų, ir staiga - rusiškų nešvankybių pliupsnis, kitos konstrukcijos veidai, priekabiavimas. Artūrui (Skučui) pasiskundžiau, kad AT iš kažkur atsirado banditai. Artūras sukėlė vėją. Tipai kažkur dingo. A. Butkevičius, iškviestas aiškintis, bandė neigti, gąsdinti, galop pareiškė permatąs, kad aš girta ir man vaidenasi. /.../ (Butkevičius) aiškino vardan švento reikalo pakvietęs tuos, kuriuos vadinu banditais, tikrus vyrus iš Kauno, nes inteligentėliai, kaip reikės, galvos nesuknežins, gerklės nerėš - negalės ribos peržengti, o šitie kausis kruvinai, jie įpratę." (Ten pat, psl. 94.)

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių