Prezidento vardas R.Paksui kol kas liko

Kadenciją baigiantis Seimas nesugebėjo atimti iš Rolando Pakso teisės iki gyvos galvos vadintis Respublikos Prezidentu.
 
Ketvirtadienį parlamentarai svarstė ilgai atidėliotą naują Prezidento įstatymą. Jame išliko nuostata, kad „Respublikos Prezidento vardas juo buvusiam asmeniui išlieka iki gyvos galvos“, tačiau buvo išbrauktas konservatoriaus Sauliaus Pečeliūno pasiūlymas šią nuostatą papildyti įrašu „išskyrus asmenį, kuris iš Respublikos Prezidento pareigų buvo pašalintas apkaltos proceso tvarka“.
 
Už tai, kad šis papildymas būtų atmestas, balsavo 40 Seimo narių – R.Pakso vadovaujamos „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovai, taip pat socialdemokratai ir darbiečiai. 13 parlamentarų buvo prieš, 15 susilaikė.
 
Tačiau visam įstatymui galutinai priimti pritrūko Seimo narių balsų. Neatmetama galimybė, kad pasiūlymas iš R.Pakso atimti teisę vadintis Prezidentu bus priimtas tik naujajame Seime, kuriame centro dešinės koalicija turės daugumą ir galės grįžti prie tokios pataisos.
 
2003 metų vasarį Lietuvos vadovu tapęs R.Paksas buvo 2004-ųjų balandžio 6 dieną apkaltos proceso tvarka pašalintas iš užimamų pareigų kaip asmuo, sulaužęs valstybei duotą priesaiką ir grubiai pažeidęs Konstituciją. Jis iki gyvenimo pabaigos nebegali užimti pareigų, kurias pradedant eiti reikia duoti Konstitucijoje numatytą priesaiką. R.Paksas nebegali gauti ir jokių kadenciją baigusiam Prezidentui priklausančių socialinių garantijų.
 
Tačiau pagal galiojantį įstatymą apkaltos būdu iš pareigų pašalintas R.Paksas vis dar gali vadintis Respublikos Prezidentu.


Šiame straipsnyje: paksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių