Prezidentės patarėja: pilietybę visuomenė supranta skirtingai

Anot prezidentės patarėjos, Konstitucijos nuostatos dėl pilietybės visuomenėje suprantamos skirtingai – tad būtina jas išsiaiškinti ir nubrėžti aiškias ribas.

„Konstitucinio Teismo išaiškinimas užtikrintų konstitucinių nuostatų įgyvendinimą praktikoje, būtų naudingas teisėkūros procese, nes atsižvelgiant į iškylančias iniciatyvas galima daryti prielaidą, kad Konstitucijos nuostatos dėl pilietybės instituto suprantamos skirtingai“, - Konstitucinio Teismo posėdyje dėl pilietybės nuostatų antradienį sakė šalies vadovės patarėja teisės klausimais Indrė Pukanasytė.

Pasak jos, šalies vadovė į KT dėl pilietybės nuostatų išaiškinimo kreipėsi siekdama, kad nebeiškiltų skirtingų dvigubos pilietybės instituto interpretacijų.

„Valstybės vadovės interesas yra, kad Konstitucija būtų suprantama vienodai ir nebūtų abejonių“, - sakė I. Pukanasytė.

Pagrindiniais motyvais įvardijami pokyčiai visuomenėje bei žmonių lūkesčiai dėl dvigubos pilietybės ir didelis emigravusiųjų skaičius po 1990-ųjų kovo 11-osios.

Viešame posėdyje išklausęs prezidentės atstovę KT baigė klausimo nagrinėjimą ir pradeda rašyti išaiškinimą. Teismo pirmininkas Romualdas Urbaitis posėdyje nenurodė, kada bus skelbiamas teismo paaiškinimas, tačiau apie tai bus pranešta iš anksto.

D. Grybauskaitė į KT dėl pilietybės kreipėsi po to, kai remdamasi griežtomis Pilietybės įstatymo nuostatomis ir ankstesniais KT nutarimais atsisakė suteikti Lietuvos pilietybę šokėjai ant ledo amerikietei Isabellai Tobias. Jai mūsų šalies pasas buvo reikalingas tam, kad poroje su Deividu Stagniūnu galėtų Lietuvai atstovauti Sočio olimpinėse žaidynėse Rusijoje. Už dvigubą pilietybę garsiai pasisako ir viso pasaulio lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ge na P...

Ge na P... portretas
...kožnas turim pilietybę bet neturėdamas "pilies" nesam piliečiai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių