Prezidentei – beveik šimto žurnalistų prašymas vetuoti CK pataisas

  • Teksto dydis:

Prezidentūrai trečiadienį perduotas 95 žurnalistų ir redaktorių prašymas vetuoti Seimo priimtas Civilinio kodekso pataisas, kurios gali suvaržyti žiniasklaidos laisvę skelbti visuomenei reikšmingą informaciją apie viešus asmenis ir įtvirtinti politikų privilegijuotą apsaugą nuo kritikos.

Seimo priimtu įstatymu panaikinama keliolika metų galiojusi išlyga, kad atsakomybė netaikoma sąžiningai veikiantiems žurnalistams ir kitiems asmenims, kurie informaciją skelbia siekdami pranešti apie viešo asmens valstybinę ir visuomeninę veiklą.

Kreipimosi autoriai teigia, kad ši nuostata yra būtina, siekiant užtikrinti tinkamą interesų pusiausvyrą tarp teisės skleisti informaciją ir teisės ginti garbę ir orumą. Ją panaikinus, kandi kritika ar menki informacijos netikslumai gali tapti pagrindu persekioti žurnalistus ir kitus asmenis.

Kreipimosi autoriai atkreipia dėmesį, kad jie visiškai sutinka, jog atsakomybė turi būti taikoma tais atvejais, kai nustatoma, jog informacija paskleista turint tikslą pažeminti ar apšmeižti viešą asmenį, kaip ir numatyta galiojančiame reguliavime.

Kreipimąsi pasirašė naujienų agentūros BNS, naujienų portalų delfi.lt, 15min.lt, lrytas.lt, bernardinai.lt, Lietuvos radijo ir televizijos, LNK, Žinių radijo, Radiocentro, „Verslo žinių“, „Lietuvos žinių“, „Kauno dienos“, IQ, „Veido“, Eltos, kitų žiniasklaidos priemonių žurnalistai ir redaktoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių