Prezidentė sveikina Vyriausybės siekį įvesti eurą 2015 metais

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pasveikino Vyriausybės siekį įsivesti eurą 2015 metais, tačiau pabrėžė, kad tam reikės visų Lietuvos politinių jėgų paramos.

„Vyriausybės priimta strategija ir noras, kad Lietuvoje euras būtų įvestas nuo 2015 metų yra sveikintinas žingsnis, tai pareikalaus visų Lietuvos politinių jėgų susikaupimo, atsakomybės ir atitinkamų sprendimų. Linkiu Vyriausybei, kad ji galėtų šį uždavinį ir šį siekį įgyvendinti“, - žurnalistams sakė prezidentė po susitikimo su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy.

Pasak prezidentės, Lietuvos neturėtų atbaidyti nerami situacija Europos pietuose, visų pirma Italijoje, kuri po parlamento rinkimų atsidūrė politinėje aklavietėje.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad situacija atskirose valstybėse yra skirtinga nepriklausomai nuo to, ar jos turi eurą.

„Tai tiesiogiai neįtakoja euro zonos, nes kai kurios šalys ir nebūdamos euro zonos šalys arba geriau jaučiasi ir geresnę situaciją turi arba lygiai taip pat turi problemų, nebūtinai turėdamos eurą. Taigi euras ir euro zona yra tik priemonės laikytis atsakingos fiskalinės politikos“, - kalbėjo prezidentė.

„Lietuva ir Baltijos šalys visada sakė, kad atsakinga ekonominė ir finansinė politika yra naudinga pačioms šalims, o ne kažkam kitam. Taigi laikytis tokius politikos yra naudinga Lietuvai“, - teigė D.Grybauskaitė.

Ji sakė tikinti, kad Italijos ekonomikai dabartinis „politinis neaiškumas kol kas didelės įtakos neturėtų daryti, nebent jis užtruktų ilgiau“.

Lietuvos Vyriausybė šią savaitę iš esmės pritarė euro įvedimo planui, kuriuo numatyta sukurti strategines, koordinacines komisijas ir darbo grupes.

Šiuo metu eurą turi 17 iš 27 ES šalių. Tam, kad galėtų įstoti į eurozoną, valstybė narė turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos. Didžiausia kliūtis Lietuvai yra pernelyg didelė infliacija.

Skolų krizė euro zonoje sumažino visuomenės paramą valiutos keitimui, tačiau valdžia teigia, kad Lietuvai būtų naudinga būti euro zonoje, nes eurą turi svarbiausi Lietuvos prekybos partneriai, be to, euras sustiprintų investuotojų pasitikėjimą ir leistų pigiau skolintis rinkose.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ez

ez portretas
Visai nenoriu tu euru, nes ir litais per brangu,o eurais bus dar brangiau viskas

užtat

užtat portretas
viskas brangsta vos ne kasdien

www

www portretas
apseisim gal dar cervoncus sugalvosit vistiek tas pat popierius bet ne tame esme o esme zmoniu galutiniam nuskurdinimui.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių