Prezidentė: studijos Lietuvoje per ilgos ir nepraktiškos

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su šalies universitetų rektoriais aptarė mokslo ir studijų kokybės gerinimą, rengiamas Mokslo ir studijų įstatymo pataisas bei naujos Europos Sąjungos finansinės paramos prioritetus.

„Kokybiškos studijos – investicija į šalies ateitį. Beatodairiškas pelno vaikymasis, kai siekiama tik studentų kiekybės, sumenkina aukštojo mokslo kokybę. Lietuvoje veikia dvidešimt universitetų, tačiau valstybė susiduria su reikiamų specialistų trūkumu, o universitetus baigę žmonės sunkiai randa darbą. Todėl būtina imtis priemonių, kurios paskatintų universitetus kelti studijų kokybę ir suteikti daugiau praktinių žinių", – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, svarbu, kad Mokslo ir studijų įstatymo pataisos, kurias Seimas planuoja priimti rudens sesijos metu, būtų žingsnis į priekį, o ne atgal, todėl jos turi būti priimtos tik gerai išdiskutavus ir atsižvelgiant į socialinių partnerių pateiktus pasiūlymus, kad nebūtų pažeista Konstitucija.

„Aukštojo mokslo siekiantiems žmonėms turi būti sudaryta galimybė studijuoti intensyviau. Pasaulio universitetai geba paruošti aukšto lygio specialistus per trumpesnį laiką. Tą padaryti turi būti pajėgūs ir Lietuvos universitetai, tačiau ne kokybės sąskaita", – sakė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, aukštųjų mokyklų jungimasis turi būti savaiminis ir vykti pačių universitetų iniciatyva. Universitetai turi aktyviau bendradarbiauti, rengti jungtines studijų programas ir dalyvauti bendruose moksliniuose tyrimuose.

2014–2020 m. planuojama Europos Sąjungos finansinė parama mokslui ir studijoms sieks 2,058 mlrd. Lt. Pasak Prezidentės, svarbu, kad parama būtų nukreipta ne tik į infrastruktūros plėtrą, bet ir į studijų bei mokslo kokybės gerinimą.

Prezidentės teigimu, universitetai taip pat turi daugiau dėmesio skirti studentų socialinių sąlygų gerinimui. Kol kas universitetai neišnaudoja programos JESSICA galimybių bendrabučiams atnaujinti ir nepakankamai skiria dėmesio iš kitų miestų atvykusių studentų gyvenimo sąlygų gerinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
prezidentė aptars,kaip dar apsimeluot ir jauniem žmonėm galima kuo labiau smegenis apmyšt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių