Prezidentė: skurdui įveikti reikalingos sutelktos pastangos

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvavo asociacijos „Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas" ir Europos skurdo mažinimo tinklo (European Anti Poverty Network) surengtoje konferencijoje „Telkiamės skurdo mažinti", kuria siekiama sutelkti visuomenę skurdo ir socialinės atskirties mažinimui šalyje.

„Lietuvoje kas penktas žmogus sunkiai suduria galą su galu. Tai yra visos valstybės žaizda ir pareiga padėti žmogui. Kovai su skurdu reikia telktis visiems. Kiekvienas žmogus turi sulaukti realios pagalbos tiek ieškodamas darbo, tiek jo netekęs, tiek susirgęs ar išėjęs į pensiją. Niekas negali būti paliktas likimo valiai", - sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, auganti ekonomika, didėjančios investicijos ir Europos Sąjungos parama žmonėms turi suteikti galimybių įsidarbinti ir gauti atlygį, kuris motyvuotų dirbti, o ne gauti pašalpas. Todėl mažinant socialinę atskirtį būtina išnaudoti aktyvias užimtumo priemones - plėtoti profesinį mokymą, darbo įgūdžių įgijimą, įdarbinimą. Skurdui sumažinti per septynerius metus Lietuva gaus per 800 mln. litų Europos Sąjungos lėšų, kurios turi realiai padėti sunkiausiai gyvenantiems žmonėms.

Prezidentės teigimu, skurdui mažinti reikalingi kompleksiniai sprendimai užimtumo, švietimo, sveikatos prieinamumo srityse. Sprendžiant šią problemą būtina įtraukti savivaldos institucijas, nevyriausybines organizacijas, kaimo bendruomenes ir visuomenę, kad vargingai gyvenantys žmonės sulauktų realios ir greitos pagalbos.

Dėl užsitęsusios ekonominės krizės skurdo problema nemažėja visose Europos Sąjungos šalyse - nuo 2009 metų žmonių, gyvenančių skurde ir socialinėje atskirtyje, skaičius Europos Sąjungoje išaugo 10-čia milijonų ir dabar viršija 124 milijonus. Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena penktadalis žmonių, daugiausia skurstančiųjų yra kaime, tarp bedarbių.

Lietuvos asociacija „Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas" vienija per 50 skirtingų organizacijų, tokių kaip „Maisto bankas", Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija, Maltos ordino pagalbos tarnyba, Lietuvos Caritas, Atsigręžk į vaikus, Gelbėkit vaikus ir kitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ez

ez portretas
Vienkartinis maisto pirkimas ir dalijimas nieko neisspres, reikia kad zmogus pats noretu dirbti, bet ir valdzia turi padeti ne tik sau daugiau, bet tiems zmonems. Kitaip nieko gero nesulauksime.

Aha

Aha portretas
Skurdui įveikti ne tiek "sutelktos pastangos" reikalingos, kiek valdžios, monopolijų ir kitų stambių ryklių godumo apribojimas. Kitaip jokios "pastangos" nepadės.

vien grazus zodziai ,

vien grazus zodziai , portretas
vien graziu zodziu neuztenka,kur tamsta buvai, ir ko tylejai tada kai kubiliaus vyriausybe pensininkams pensijas sumazino.?kalba apie zaizdas,o kas tas zaizdas padaro,ar ne vyriausybe,ar ne valdzia savo sprendimais ir istatymais,?gana graziu kalbu atsibodo.kur tai matyta kad pensininkas,atiduoda visa pensija apmoketi sildymo saskaita,o dirbantis minimuma pakloja,uz ta pati sildyma ,o kur kiti mokesciai.klausymas kas skurdina zmones,ar ne valdzia savo mokesciais? bet kaip sakoma sotus ,alkano neatjaucia,sneketi graziai visi mokam.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių