Prezidentė: pasirinkusi krikštą Lietuva žengė europietišku keliu

  • Teksto dydis:

Pasirinkusi krikštą Lietuva žengė europietišku keliu, sekmadienį dalyvaudama Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejiniuose renginiuose Telšiuose kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Premjeras Algirdas Butkevičius pažymėjo, kad krikščioniškas tikėjimas jėga, kuri gali užtikrinti Lietuvos, kartu visos Europos laisvę ir sėkmingą ateitį.

Kaip pranešė Prezidentūra, Telšiuose Insulos kalvos papėdėje esančioje Didžiojoje Žemaičių sienoje šalies vadovė atidengė istorinę plokštę Žemaitijos krikštui „Euruopas krėkšt 313-1413 m." ir pasveikino iškilmių dalyvius.

Prezidentės teigimu, žemaičių krikštas - svarbus įvykis ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos istorijoje, užbaigęs daugiau kaip tūkstantį metų trukusį krikščionybės plitimą visame žemyne.

"Krikštas sujungė Lietuvą su krikščioniškąja Europa. Vadinasi, ir su kultūra, mokslu bei tikėjimo vertybėmis, neatsiejamomis nuo stiprios ir pažangios visuomenės. Išlaikydami savitumą, tapome stiprios ir vieningos bendruomenės dalimi", - pabrėžė šalies vadovė.

Anot Prezidentės, pasirinkusi krikštą Lietuva žengė europietišku keliu. Per 600 metų šaliai ir jos žmonėms teko atlaikyti daug sunkių išbandymų, tačiau dabar Lietuva - pilnateisė Europos Sąjungos narė, o šį pusmetį ėmusi pirmininkauti ES Tarybai tapo ir 28 Europos šalių bendruomenės lydere.

"Tautos istorinė atmintis liudija, kad krikščioniškasis tikėjimas yra ta jėga, kuri gali užtikrinti Lietuvos, o kartu ir visos Europos laisvę, pažangą ir sėkmingą ateitį", - iškilmėse Telšiuose kalbėjo premjeras A.Butkevičius.

Žemaičių Krikštu buvo užbaigtas Lietuvos Krikštas, Lietuvos Karaliaus Mindaugo pradėtas dar XIII amžiuje. Pasak Vyriausybės vadovo, "krikštas yra dovana ir įsipareigojimas".

"Tai tikėjimo dovana, kurią priėmęs žmogus atgimsta ir pakeičia savo gyvenimą. Krikštas yra vienybės ryšys ir bendrystės pamatas. Tai įsipareigojimas burtis į bendruomenę. Lietuvos istorija liudija, kaip krikščioniškasis tikėjimas mūsų protėviams ne tik leido kurti ir stiprinti savo valstybę, perimti krikščioniškosios Europos kultūrą, bet ir padėjo išsaugoti gimtąją kalbą, papročius ir tradicijas, o svarbiausia – laisvės suvokimą", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Pasak jo, "krikščioniškasis tikėjimas yra ta jėga, kuri gali užtikrinti Lietuvos, o kartu ir visos Europos laisvę, pažangą ir sėkmingą ateitį".

Įvairūs krikšto jubiliejui skirti renginiai Telšių vyskupijoje vyksta nuo metų pradžios. Šią savaitę Telšiuose vyksta pagrindiniai šiai sukakčiai skirti renginiai - surengtos dvi konferencijos, pristatomos parodos, gyventojai kviesti į koncertus ir kt.

Paskutinė pagoniška Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemė - Žemaitija - krikštyti pradėta 1413 metais. 1417 metų spalio 23 dieną įkurta Žemaičių vyskupija, jos vyskupu tapo Motiejus Trakiškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilmantas Rutkauskas

Vilmantas Rutkauskas portretas
Jokie žydkrikštai pagoniškoje Lietuvoje negalioja, nors ir kaip besistengtų žydkrikščionys su ta LT senmerge priešakyje. Baisiausia tai, kad visokie (ir visokios) politikai iš tos nuo mūsų protėvystės laikų prakeiktos žydteologinės kruvinos žydkrikščionybės "daro" prakeiktą politiką ir lenda į subinę Vatikanui. Lietuviai, nepasiduokite mulkinami visokio plauko klastingų "ganytojų". Gana to prakeikto importo, juk mes turime ir savus, lietuviškus Dievus.

Pagonis

 Pagonis portretas
Gal kas girdėjot, ar Popiežiaus legatas kardinolas Peter Erdo sukalbėjo nors tris atgailos "sveikamarijas" už katalikų išžudytuosius lietuvius? Gal katalikai Lietuvoje pastatė ir paskyrė nors vieną bažnyčią krikščionybės aukoms- virš milijono baltų tautų gyventojų atminti? Gal bent vienas mišias už nužudytuosius užpirko?

AS

AS portretas
MES EJOM SAVO KELIU, O DABAR PRIVERSTI EITI PEDOFILU IR PEDERASTU KELIU. MES JUO NEISIM- SIULAU POLIKARPOVNAI TUO KELIU EITI VIENAI.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių