Prezidentė pareiškė užuojautą dėl D.Saukos mirties

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą dėl literatūrologo, tautosakos tyrinėtojo profesoriaus Donato Saukos mirties.

„Tai buvo unikalios erudicijos, reto darbštumo mokslininkams, kurio nuoseklūs tyrinėjimai, parašytos knygos ir atsidavimas pedagoginei veiklai visada išliks mąstančios, ieškančios ir kuriančios Lietuvos įkvėpimo bei stiprybės šaltiniu", - rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Dėl šios netekties prezidentė pareiškė užuojautą D.Saukos artimiesiems, kolegoms ir visai Lietuvos kultūros bendruomenei.

Šeštadienį Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedra pranešė, kad mirė lituanistas, tautosakininkas, literatūros tyrinėtojas bei pedagogas D.Sauka. Profesoriui buvo 85-eri.

1948–1953 metais D.Sauka Vilniaus universitete studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą, Studijų metais (1951–1953) dirbo Valstybinės grožinės literatūros leidyklos redaktoriumi.

Nuo 1956-ųjų iki 1993-ųjų jis buvo Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros dėstytojas, profesorius.

„D.Sauka dėstė lietuvių tautosakos, lietuvių literatūros klasikos istorijos kursus, vedė specialiuosius lyrikos seminarus, kurie įėjo į Vilniaus universiteto lituanistikos istoriją kaip sunkiai pralenkiamas dėstytojo erudicijos, pedagoginio meistriškumo, literatūrinės įžvalgos pavyzdys.
Lietuvių literatūros katedroje aplink profesorių būrėsi Filologijos fakulteto jaunieji rašytojai, tautosakininkai, kūrybingasis jaunimas“, - rašoma pranešime.

D.Sauka parašė lietuvių tautosakai skirtas studijas ir vadovėlius „Tautosakos savitumas ir vertė“ (1970), „Vestuvių lyrinės dainos“ (1980), „Lietuvių tautosaka“ (1982), „Lietuvių tautosaka“ (antrasis pataisytas ir papildytas leidimas, 2007).

Jis taip pat autorius literatūros studijoms skirtos monografijos „Salomėjos Nėries kūryba, 1921-1940″ (1957), „Žemaitės stebuklas“ (1988), „Jurgis Savickis – XX amžiaus literatūros šifras“ (1994). Literatūros tyrimams skirtus straipsnius skelbė ir periodikoje.

1998 metais išleido studiją „Fausto amžiaus epilogas“ (1998), už kurią D. Saukai skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Profesorius D.Sauka bus pašarvotas Vilniaus universiteto šventų Jonų bažnyčioje. Atsisveikinimas nuo sekmadienio, 16 valandos.

Laidotuvės vyks antradienį Antakalnio kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių