Prezidentė: neįmanoma nuneigti istorinės tiesos apie mūsų tautos genocidą

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Prezidentūroje susitiko su „Misija Sibiras‘18“ komanda, rytoj išvykstančia į Kazachstaną.

Rusijos Federacijos ambasadai Lietuvoje atsisakius „Misija Sibiras‘18” dalyviams išduoti vizas, kai iki suplanuoto išvykimo į tremties vietas Sibirą, Krasnojarsko krašte, buvo likęs mažiau nei mėnuo, šiemetinės misijos ekspedicijų maršrutai pasuko į Vidurinę Aziją – į Kazachstaną.  

Pasak prezidentės, jokios dirbtinės kliūtys negali sukliudyti pilietinei jaunimo iniciatyvai pagerbti stalinizmo aukų, kaip neįmanoma nuneigti istorinės tiesos apie mūsų tautos patirtą genocidą. Ši atmintis visada bus gyva, ir tai patvirtina jaunimo patriotinis pasiryžimas atlikti šių metų žygius, nepaisant trikdžių. Šiemetinė misija yra išskirtinė dar ir tuo, kad ji taip pat įprasmina Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį. Valstybės susigrąžinimas buvo didžiausia mūsų tremtinių ir politinių kalinių svajonė bei viltis. 

Šalies vadovė dar per pirmąją kadenciją, 2011 m. spalį, lankydamasi Kazachstane, nuvyko į vieno iš lagerių vietą – ALŽIR (Akmolinskij lager žon izmenikov rodiny – Akmolinsko Tėvynės išdavikų žmonų lageris), kur buvo ištremtos lietuvės moterys. Prezidentė ten atidengė atminimo akmenį.

Rytoj ekspedicijos komanda iškeliaus į Kazachstano Karagandos, Džezkazgano ir Balchašo apylinkių stepes. Buvusioje Kazachijos SSR veikė kelios dešimtys lagerių, kuriuose buvo kalinami apie 20 tūkstančių politinių kalinių iš Lietuvos. Pagal lietuvių tremties įkalinimo ir palaidojimo mastą Kazachstano teritoriją lenkia tik Rusija.   

Prezidentė šiemetinės, jau 17-osios, misijos dalyviams palinkėjo sėkmės įveikti visus iššūkius, atlikti numatytus darbus ir parsivežti vertingų įspūdžių, kuriais galėtų pasidalyti ir su tais, kuriems šios kelionės adresai yra jų skaudžios biografijos dalis, ir su jaunąja karta, kuri ateityje perims istorinės atminties saugojimo misiją.

Per „Misija Sibiras“ 13 veiklos metų tremties vietose sutvarkyta daugiau kaip 150 lietuviškų kapinių. Kasmet gausėja misijoje dalyvauti norinčių jaunuolių – nuo projekto pradžios daugiau kaip 12 tūkstančių jaunų žmonių užpildė atrankos anketas, vien šiemet jų užpildyta beveik tūkstantis.

Paskutinį kartą Kazachstane „Misija Sibiras“ lankėsi 2009 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kas veze I sibira o tokie pat kgb kaip ir magnolija tik dabar kaili isvertusi kalba apie genocida tokia kgbiste geda L ietuvai

Anonimas

Anonimas portretas
dabar didesnis genocidas vykdomas su visokiu kubiliniu gauja, o KGB tai jokia praeities mistika-dabar pilna sulindusiu i valdzia ir bijanciu issislaptint tu paciu KGB.

...

... portretas
Ach: "Prezidentė: neįmanoma nuneigti istorinės tiesos apie mūsų tautos genocidą" - pasakius A, BŪTINA pasakyt ir B: tuo metu tremtį vykdė KGB, kurio daugumą pas mus sudarė žydai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių