Prezidentė neatleido R.Palaičio iš ministro pareigų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nusprendė netenkinti premjero Andriaus Kubiliaus teikimo atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį. Valstybės vadovė tikisi, kad valdančioji konservatorių, liberalcentristų bei Liberalų sąjūdžio koalicija išliks ir dirbs iki rudenį įvyksiančių naujojo Seimo rinkimų.

Susitiko su ministru ir LiCS vadovu

Valstybės vadovė pirmadienį ryte susitiko su R.Palaičiu bei jį į Vyriausybę delegavusios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininku Algiu Čapliku.

Prieš vidurdienį D.Grybauskaitė pati atėjo pas žurnalistus pranešti savo sprendimo dėl vidaus reikalų ministro.

„Mano manymu, ši koalicija ir Vyriausybė gali ir turi dirbti iki kadencijos pabaigos. Liko tik septyni mėnesiai. O ar nori dirbti kartu, turi apsispręsti patys. Jeigu to nesugeba, ginčą turi spręsti politinėmis priemonėmis Seime. Atsižvelgdama į visas aplinkybes ginče tarp koalicijos partnerių, nepalaikau nei vieno iš jų“, - pabrėžė Prezidentė.

„Nedalyvausiu priešrinkiminiuose koalicijos partnerių apsistumdymuose. Koalicija  ir Vyriausybė ir toliau turi mano palaikymą strateginiais klausimais. Laukia visai valstybei svarbūs apsisprendimai. Todėl kviečiu politikus, ypač valdančiąją daugumą, užbaigti būtinus valstybei ir Lietuvos žmonėms darbus“, - tokį trumpą pareiškimą perskaitė valstybės vadovė.

Ji neatsakinėjo į žurnalistų klausimus.

D.Grybauskaitė savo pareiškime tiesiogiai neįvardijo, ar tenkina premjero teikimą dėl vidaus reikalų ministro, tačiau Prezidentūros atstovai patvirtino, kad Prezidentė nepasirašys dekreto dėl ministerijos vadovo atleidimo iš pareigų.

Dabar Seime gali būti sprendžiamas klausimas dėl interpeliacijos R.Palaičiui inicijavimo. Kai kurie valdančiosios Tėvynės sąjungos politikai užsiminė apie tokią galimybę.

Pats neatsistatydino

Ryte R.Palaitis ir A.Čaplikas po beveik valandą trukusio pokalbio su Prezidente užsiminė, kad jo metu „aptarta šalyje susidariusi politinė situacija“. Tačiau detaliau susitikimas nebuvo komentuojamas.

„Lauksim Prezidentės sprendimo. Šiaip, mes esame pasirengę dirbti šioje Vyriausybėje, kadangi uždaviniai Seimo pavasario sesijai yra tikrai labai rimti. Todėl esame nusiteikę dirbti“, - pastebėjo R.Palaitis.

„Aptarėme susiklosčiusią politinę situaciją, padėtį koalicijoje, aptarėme prasidėjusią svarbią sesiją. Mes kaip partija pasiryžę dirbti valstybės stabilumo labui. Laukiame Prezidentės sprendimo, bet esame pasiryžę dirbti koalicijoje“, - antrino jam liberalcentristų lyderis.

R.Palaitis pareiškė pats neatsistatydinęs ir neketinąs to daryti, nes mano, kad veikė pagal Konstituciją ir galiojančius įstatymus.

Pasiryžę dirbti toliau

„Valstybėje yra svarbesnių dalykų, nei dviejų pareigūnų politiniai žaidimai. Valstybėje yra daug svarbių darbų, tad reikia dirbti“, - sakė A.Čaplikas.

Paklaustas, ar LiCS yra numačiusi deleguoti kitą savo kandidatą į vidaus reikalų ministrus, jeigu dabartinis būtų atleistas iš pareigų, A.Čaplikas išsisuko nuo atsakymo: „Mes pasiryžę dirbti valstybės labui ir, be abejo, laukiam Prezidentės sprendimo“.

Liberalcentristų valdyba dar pirmadienio vakarą turėtų svarstyti susidariusią politinę situaciją ir savo tolimesnius veiksmus po Prezidentės sprendimo.

R.Palaitis sakė, kad konkursas į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus įvyks. „Yra kandidatų. Konkursas pagal įstatymus ir nutarimus turėtų vykti penktadieniais. Aš manau, kad jis įvyks“, - teigė jis.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė patvirtino, kad tėra tik vienas kandidatas, pretenduojantis į FNTT vadovus.

Pasikalbėjo su premjeru

Pirmadienį anksti ryte įvyko tradicinis Prezidentės pokalbis su premjeru A.Kubiliumi. Šio susitikimo rezultatai nekomentuojami.

Valstybės vadovė praėjusią savaitę teigė norinti susitikti su R.Palaičiu ir A.Čapliku, prieš apsispręsdama, kaip pasielgti su premjero teikimu atleisti vidaus reikalų ministrą iš pareigų.

Vyriausybės vadovas praėjusį antradienį perdavė Prezidentei teikimą atleisti vidaus reikalų ministrą, teigdamas, kad šis suklydo atleisdamas FNTT vadovus.

R.Palaitis FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą iš pareigų atleido vasario 15 dieną, gavęs Valstybės saugumo departamento medžiagą. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ atskleidimo.

Teikti R.Palaičio atleidimą premjerui siūlė ir Seimo Antikorupcijos komisija. Atlikusi tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo komisija nusprendė, kad ministras pareigūnus atleido be pagrindo. Be to, jis esą galėjo turėtų asmeninių-partinių motyvų, kad pareigūnai nebedirbtų. R.Palaitis tokius kaltinimus atmeta.

Ministrus skiria ir atleidžia Prezidentas premjero teikimu.


Šiame straipsnyje: FNTTRaimundas Palaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sraigė

Sraigė portretas
Prezidentė įklimpo.

Kaunas

Kaunas portretas
gal ir teisingai, kad prezidentė nenori šūdintis rankų. Teks važiuoti 03 17 prie Seimo ir pasakyti, ką mes galvojame apie tokius politinius nulius, kurie tyčia ar iš bukumo stringa valstybės ratuose.

CHA

CHA portretas
Niekas nenori kišti į mėšlą rankų. Sekantis veiksmas būtų ministrui interpeliacija Seime, o tai tik dar labiau atitolintų nuo svarbių sprendimų, kurių taip pageidauja Prezidentė. Normalus žmogus, Kubiliaus vietoje atsitatydintų ir "papuskit į uodegą" dėl elektrinės ir terminalo. Tegul čeplikai su palaičiais juos stato.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių