Prezidentė: „Misija Sibiras“ neleidžia pamiršti skaudžios Lietuvos istorijos

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Prezidentūroje susitiko su į ekspediciją Irkutske netrukus iškeliausiančiais „Misijos Sibiras 2017“ dalyviais.

Šių metų misijos tikslas – sutvarkyti Tuluno ir Nižneudinsko rajonuose esančias kapines ir pabendrauti su Sibire likusiais tremtiniais iš Lietuvos.

Prezidentės teigimu, politinių kalinių ir tremtinių drąsa, jų meilė Lietuvai gyva ir šių laikų jaunimo širdyse. Tai geriausias įrodymas, kad skaudi šalies istorija niekada nenugrims į užmarštį.

Valstybės vadovė pabrėžė, kad ekspedicijos dalyvių misija svarbi ne tik Sibiro platybėse, ji tęsiasi ir grįžus iš kelionės. Būtent čia, Lietuvoje, „Misijos Sibiras“ dalyvių laukia ypatinga užduotis – dalytis su jaunąja karta įspūdžiais ir patirtimi iš lietuvių tremties vietų. Tai, pasak prezidentės, ypač reikalinga, kad istorija gyvuotų ne tik knygose, bet ir liudininkų pasakojimuose, atsiminimuose.

Prieš dar vieną istorinę kelionę projektas „Misija Sibiras“ prisijungia ir prie prezidentės inicijuotos kampanijos „Už saugią Lietuvą“. Iš Irkutsko grįžę dalyviai važiuos per Lietuvos vaikų dienos centrus, globos namus ir pasakos apie ekspedicijos patirtis, okupacijos ir trėmimų istoriją ir taip prisidės ugdant pilietiškumą bei patriotiškumą.

Šių metų ekspedicija – jau 16-oji. Per 12 „Misija Sibiras“ gyvavimo metų sutvarkyta per 100 lietuviškų kapinių.

Nuo 2006 m. norą leistis į sudėtingas keliones Lietuvos tremtinių keliais pareiškė daugiau kaip 12 tūkst. jaunų šalies žmonių.


Šiame straipsnyje: Misija SibirasPrezidentūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvydas Damijonaitis

Arvydas Damijonaitis portretas
ĮŽŪLUS OKUPACIJOS RELIKTAS PRIEŠAIS PALANGOS BAŽNYČIĄ. Okupantai, NKVD-KGB baudžiamųjų akcijų metu, masiškai nužudytus nekaltus vietos gyventojus paskubom tiesiog išversdavo į duobes kartu su savo kareiviais, kad išvengti palikti nužudytų aukų masinių žudynių pėdsakus. Tokios buvo slaptos paranojinės vidaus tarnybų instrukcijos, tai buvo įprasti, maskuojantys karo nusikaltimus, NKVD-KGB struktūrų veiksmai. Priešais Palangos bažnyčią esančią, Rusijos saugomą kapavietę, prieš perlaidojimą, teismo medicinos ekspertai turėtų nuodugniai ištirti. Suversti galimai bendri aukų ir okupantų palaikai galėtų atskleisti ne vieną paslaptį, kurią šiandien saugo Rusijos spectarnybos „laisvos“ Palangos miesto centre esančioje propagandinėje kapavietėje. Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

Klaustukas

Klaustukas portretas
visa laika mane domina, kas finansuoja sitas isvykas.Ar uz savo pinigus, ar prezidentura , ar sukurta kokia viesoji istaiga.Ir koks tikslas valkiotis po Rusija ir verklenti, kad kapai nesutvarkyi.Manau visdelto, kad keli gudragalviai susigalvojo lena gyvenima ir pinogelius.

Anonimas

Anonimas portretas
Kazin kur sita musu komunistine Lerva turesim isvesti? Reikes isnuomoti koki buvusi lageri Sibire del ,,nepriklausomu,,lietuvisku komunistiniu-burzuaziniu banditu. Ale ziurekit, visi buve komunistai persidaze i lietuviska trispalve ir puikiai sau tesia lietuviu apiplesima ir naikinima arsiau uz STALINA.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių