Prezidentė: Lietuvos sutelktumas ir pasirengimas atgrasys agresorių

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų sutelktumas ir pasirengimas atremti agresiją yra efektyviausias atgrasymas, penktadienį sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, sveikindama Lietuvos šaulių sąjungos tarptautinę konferenciją apie pilietinę gynybą.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuvoje būtina kalbėti apie visuomenės aktyvų neginkluotą dalyvavimą valstybės gynyboje, o kiekvieno piliečio indėlis gali būti įvairus - nuo atsparumo propagandai ir kibernetinės erdvės stiprinimo iki transporto ar aprūpinimo organizavimo.

„Mūsų sutelktumas ir pasirengimas atremti agresiją yra efektyviausias atgrasymas. Tai – ženklas visiems, kas mėgintų kėsintis į mūsų suverenitetą ir pažeisti mūsų laisvę. Tai žinia kiekvienam agresoriui, kad čia – mūsų namai ir mes juos ginsime“, - sakė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, kare Ukrainoje, kaip ir kiekviename kitame kare, žūsta žmonės ir griaunami gyvenimai, o „jis kitoks tik tuo, kad yra slapstomas, iki šiol neigiamas ir bandomas maskuoti propaganda“.

„Tokį karą renkasi tie, kurie bijo kovos lauke iškelti savo vėliavą. Tie, kuriems gėda nusiimti kaukes. Kurie savo kėslams pagrįsti neturi jokių argumentų“, - kalbėjo prezidentė, turėdama omenyje Rusijos paramą prorusiškiems separatistams.

Pasak prezidentės, Lietuva neturi leistis būti užkluptiems netikėtai, ir tam pasitarnaus greitojo reagavimo pajėgų sukūrimas.

D.Grybauskaitės teigimu, tokią pat aukštą parengtį Lietuva turi išlaikyti ir „minkštojo saugumo“ arsenale ginantis nuo informacinių atakų, kibernetinių išpuolių, diplomatinių provokacijų ar ardomosios pogrindinės veiklos.

„Turime atpažinti, atskleisti ir neutralizuoti bet kokią priešišką iniciatyvą pačioje jos pradžioje“, - sakė prezidentė.

Penktadienį Vilniuje vykstančioje Lietuvos šaulių sąjungos tarptautinėje konferencijoje Lietuvos ir užsienio ekspertai kalba apie pilietinę gynybą ir pasirengimą atremti nekovenvines grėsmes.

Įkūrimo 95-ąsias metines mininčios Lietuvos šaulių sąjungos vadas atsargos pulkininkas leitenantas Liudas Gumbinas sako, kad pilietinis pasipriešinimas būtų vienas esminių sėkmės faktorių valstybei ginantis nuo agresijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Jau kad amsėjimo, kad amsėjimo!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Geriau nesišakoti, gulintį niekas nemuša.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių