Prezidentė: laikas neužpildys tuštumos, kuri liko per holokaustą netekus žydų bendruomenės

  • Teksto dydis:

Laikas neužpildys tuštumos, kuri liko per holokaustą netekus žydų bendruomenės, pagerbdama aukas Panerių memoriale sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Dabar mes stovime vietoje, kuri prieš septynis dešimtmečius tapo skausmo, kančios ir mirties vieta. Stovime ant žemės, sugėrusios tūkstančių žmonių kraują. Ir turbūt teisingiausia čia būtų tylėti, nes sunku rasti žodžių, kuriais įmanoma išreikšti holokausto siaubą", - sakė šalies vadovė.

Prezidentė Panerių aukų atminimą ketvirtadienį pagerbė kartu su Lietuvoje viešinčiu Izraelio prezidentu Shimonu Peresu (Šimonu Peresu).

Savo kalboje šalies vadovė priminė, jog Paneriuose Antrojo pasaulinio karo metais buvo nužudyta apie šimtas tūkstančių įvairių tautybių žmonių, daugiausia - žydų. "Visi jie turėjo vardus ir pavardes, šeimas, namus ir darbus. Buvo mūsų draugai, kaimynai, dirbantys Lietuvoje ir Lietuvai", - sakė D.Grybauskaitė.

"Laikas niekada neužpildys tos skaudžios tuštumos, kuri liko mūsų širdyse netekus darbščios ir kūrybingos bendruomenės, kūrusios Šiaurės Jeruzalę. Privalome atminti ir pagerbti žuvusiuosius. Privalome atminti ir tuos, kurie vykstant holokausto siaubui nešė viltį ir šviesą - šimtus žydus gelbėjusių ir savo gyvybėmis rizikavusių teisuolių. Amžina pagarba jiems", - kalbėjo šalies vadovė.

Per holokaustą nacistinės Vokietijos okupacijos metais žuvo apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Trečiadienį dviejų dienų valstybinį vizitą Lietuvoje pradėjo Izraelio prezidentas Sh.Peresas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laikas

laikas portretas
neužpildys ir tos tuštumos, kuri liko per lietuvių genocidą ištrėmus ir nužudžius apie milijoną lietuvių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių