Prezidentė greičiausiai vetuos savivaldybių steigimo įstatymą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė greičiausiai vetuos Seimo priimtą įstatymą, pagal kurį savivaldybę gali steigti gyvenvietės, kuriose gyvena ne mažiau nei 7 tūkst. žmonių.

Prezidentūra nurodo: „Lietuva renkasi brangiai kainuojantį ir biurokratinę naštą didinantį savivaldybių smulkinimą, kai Europa jau seniai eina savivaldybių stambinimo keliu ir tokių klaidų nebekartoja. Tyrimais įrodyta, kad mažos, ribotus finansinius ir administracinius pajėgumus turinčios savivaldybės nepajėgios užtikrinti žmonėms paslaugų kokybės. Veiksmingiausiai dirba 40 tūkstančių gyventojų turinčios savivaldybės. Bet kokia reforma turi būti ekonomiškai pagrįsta ir naudinga žmonėms, o ne atskiriems, postais suinteresuotiems, asmenims. Daugiau savivaldybių tikrai nereiškia daugiau tvarkos. Tam, kad žmonių problemos būtų sprendžiamos greitai ir efektyviai, reikia stiprinti arčiausiai žmogaus esančias seniūnijas,o ne kurti naujus biurokratinius aparatus", - pareiškė prezidentė D.Grybauskaitė.

Maža to šiam sprendimui nepritaria ir Lietuvos savivaldybių asociacija. „Vilniaus diena“ rašė, kad po Seimo priimtų įstatymo pakeitimų Lietuvoje gali atsirasti nauja Pabradės savivaldybė.

Pabradėje jau atlikta gyventojų apklausa ir įvykdyti kiti įstatymo reikalavimai. Tiesa, dar neaišku, ar naujam administraciniam vienetui įsteigti pritartų Švenčionių rajono savivaldybė. Jos sutikimas būtinas.

Parlamentaras Valentinas Stundys tvirtino, kad naujai savivaldybei įsteigti reikia nemažai laiko.„Kad atsirastų nauja savivaldybė, vien šio įstatymo pakeitimo per mažai. Turėtų keistis ir kiti teisės aktai. Turi būti priimti ir biudžeto įstatymo pakeitimai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių