Prezidentė: Aukščiausias Teismas turi susirūpinti reputacija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) turi pasirūpinti savo gera reputacija ir tokiu būdu padėti visai teismų sistemai atgauti visuomenės pasitikėjimą.

Pirmadienį valstybės vadovė apsilankė LAT, valandą bendravo su jo pirmininku Gintaru Kryževičiumi ir teisėjais.

Po susitikimo Prezidentė žurnalistams sakė tik lapkritį naujuoju LAT pirmininku paskirtam G.Kryževičiui kelianti uždavinį pasirūpinti šio teismo reputacija. „LAT yra aukščiausia kasacinė institucija, kaip ir visame pasaulyje. Tai teismas, kurio sprendimų turėtume laukti, kaip ir Konstitucinio Teismo sprendimų. Deja, šiandien nėra tokios situacijos. Atvirkščiai, žemesnės instancijos teismai nei visada įsiklauso ir ne visada vadovaujasi tais precendentais, kuriuos sukuria LAT“, - pabrėžė D.Grybauskaitė.

„Taigi, reputacija, pasitikėjimas LAT, tai tie uždaviniai, kuriuos keliu naujajam vadovui. Būtent nuo jo darbo priklauso, kaip pavyks tuos tikslus pasiekti“, - pridūrė ji.

Valstybės vadovė norėtų, kad LAT „daugiau dėmesio skirtų savo reputacijai, taip pat daugiau padėtų vidutinio lygmens teismams - ne tik savo išvadomis ir teisine praktika, bet ir metodologija, apmokymais“. Tai, anot jos, yra vienas iš pagrindinių LAT darbų.

G.Kryževičius sutiko su valstybės vadovės argumentais. Pasak jo, bus stengiamasi „visuomenei, procesuose dalyvaujančioms pusėms, žiniasklaidai paprasta kalba išaiškinti LAT priimamus sprendimus“. Tai, pirmininko nuomone, turėtų padėti atkurti pasitikėjimą šiuo teismu.

G.Kryževičius LAT pirmininku paskirtas lapkričio 5-ąją. Nuo 2007 metų birželio mėnesio jis ėjo LAT teisėjo pareigas.

Seimas šių metų liepos pabaigoje po metų delsimo galiausiai pritarė Vytauto Greičiaus atleidimui iš LAT pirmininko pareigų pasibaigus kadencijai. V.Greičiaus kadencija baigėsi dar 2008 metų liepą.


Šiame straipsnyje: prezidentėkryževičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių