Prezidentė atvėrė kelią Rolandui Paksui į Seimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Seimo priimtą įstatymą, kuriuo Rolandui Paksui atveriamas kelias į Lietuvos parlamentą.

Tačiau valstybės vadovė paragino Seimą kuo skubiau pataisyti Konstituciją ir suderinti ją su Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatomis dėl būtinybės užtikrinti politines piliečių teises.

Prezidentūra trečiadienį pranešė, kad valstybės vadovė pasirašė kovo 22 dieną parlamentarų priimtą Seimo rinkimų įstatymo pataisą. „Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš užimamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, jeigu nuo sprendimo pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą įsigaliojimo dienos nepraėjo ketveri metai“, - taip formuluojama ši pataisa.

Šiam įstatymui įsigaliojus, 2004-aisiais per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintas R.Paksas galės jau šiemet spalį dalyvauti Seimo rinkimuose.

Prezidentūros pranešime spaudai primenama, kad dar pernai Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) Strasbūre paskelbė, kad „uždrausdama per apkaltą pašalintam asmeniui visą gyvenimą būti renkamam į parlamentą Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją“.

Prezidentės teigimu, Seimas neleistinai užvilkino šios problemos sprendimą. Pavėluotai priimtos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, pasak D.Grybauskaitės, „yra nepakankamos, tačiau tai pirmas žingsnis pašalinti žmogaus teisių pažeidimus“.

Ji priminė, kad pernai sausį paskelbtame Konstitucinio Teismo (KT) pareiškime taip pat pabrėžiama, kad įgyvendinant EŽTT sprendimą turi būti daromos atitinkamos Konstitucijos pataisos.

„Todėl šalies vadovė kviečia Seimą, turintį išskirtinę teisę siūlyti Konstitucijos pakeitimus, skubiai, dar per šią sesiją, teikti būtinas Konstitucijos pataisas“, - teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.

Iki šiol galiojęs Seimo rinkimų įstatymas numatė, kad asmuo, kurį parlamentas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, iš viso daugiau niekada gyvenime negali kandidatuoti į parlamentą.

Pernai sausį šį įstatymą sukritikavo EŽTT, konstatavęs, kad šis ribojimas yra neproporcingas.

KT 2004-aisiais išaiškino, kad galiojanti Lietuvos Konstitucija neleidžia per apkaltą pareigas praradusiam asmeniui daugiau niekada gyvenime siekti tų pareigų, kurias pradedant eiti reikia prisiekti – Prezidento, Seimo, Vyriausybės nario, teisėjo, valstybės kontrolieriaus.

Tačiau pagal Seimo šiemet priimtą įstatymo variantą Konstitucija nebuvo pakeista.

Lietuvoje dabartinio įstatymo pakeitimai kol kas aktualūs tik dviem asmenims -  R.Paksui ir iš Seimo per apkaltą 2010 metais pašalintam Linui Karaliui.


Šiame straipsnyje: Rolandas Paksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
sekmes rinkimuose neteisetai nusalintas Prezidente ROLANDAI PAKSAI,teisingumas turi nugaleti,kaip sako lazda turi du galus

Petras

Petras portretas
Gaila, kad tiek ilgai reikėjo laukti. Sėkmės rinkimuose.

labai tikimes

labai tikimes portretas
gal kokie pokyciai ivyks lietuvos zmoniu naudai.sveinam paksa
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių